Чому вступ Фінляндії в НАТО важливий для України?

Чому вступ Фінляндії в НАТО важливий для України?
422220 ПЕРЕГЛЯДІВ

4 квітня Фінляндія офіційно приєдналась до Північноатлантичного альянсу. За останні 19 років це перший випадок розширення НАТО у східному напрямку. Вступ Фінляндії до альянсу розбив аргументи російської федерації про боязнь нібито наближення НАТО до кордонів так званої росії. А саме це було однією з причин (за словами російських пропагандистів) російського вторгнення на територію України.

У будь-якому разі тепер Північноатлантичний альянс знаходиться біля кордонів країни-агресора, що кардинально змінює ситуацію безпеки у Північній Європі та регіоні Балтійського моря. Приєднання Фінляндії, а згодом й Швеції надасть стратегічну перевагу для НАТО над росією. Наприклад, це спільна протиракетна та протиповітряна оборона, понад 257 тис. своїх військовослужбовців, близько 1500 артилерійських установок, а також 64 винищувачі F-35.

Ба більше, коли Швеція стане учасником альянсу, для НАТО зміниться вплив в Балтійському морі у кращу сторону. Тоді Балтійське море стане внутрішнім морем НАТО, а Фінляндія з Естонією закриватимуть Фінську затоку. Це ускладнить російським кораблям висуватись зі своїх баз, які знаходяться у Фінській затоці, оскільки без дозволу від Гельсінків, Стокгольма та Таллінна їх пересування неможливе.

Але яка користь від вступу Фінляндії для України?

Як вважають у Центрі протидії дезінформації, є декілька переваг розширення Північноатлантичного альянсу за рахунок країни Прибалтії.

По-перше, ніяких негативних наслідків від цього союзу немає. НАТО розширюється, російська федерація послаблюється, а Україна лише зміцнює свої позиції у Східній Європі та й загалом у пострадянському просторі.

По-друге, приклад Фінляндії підвищує очікування українського вступу до військово-політичного союзу за прискореною процедурою, а отже, без перехідного періоду (План дій щодо членства в НАТО).

Третім аргументом у Центрі вважають присутність військовослужбовців НАТО вздовж кордону російської федерації змусить країну-агресора перекидати свою армію до кордонів, що послаблює військовий потенціал росії та збільшує можливість успішності проведення українського контрнаступу.

Український експосол у Фінляндії Андрій Дещиця у прямому етері телемарафону «Єдині новини» сказав, що випадок з Фінляндією підтвердив формулу «відкритих дверей» Альянсу. До того ж на думку Дещиці приєднання Фінляндії до Північноатлантичного альянсу стає аргументом у дискусії, щодо приєднання України. Раніше участь України в НАТО категорично заперечувалась, мовляв, російська федерація виступає проти наближення альянсу до її кордонів.

За словами експертки фонду Демократичної ініціативи Марії Золкіної, розширення НАТО зруйнувало меседжі російської пропагандистської машини. Це робота на внутрішню аудиторію російської федерації, проте на думку експерти ніяких протестів чи масових повстань це не спровокує. Хоча Марія Золкіна стверджує, що певна делегітимізація режиму путіна вигідна Україні, оскільки жодна з цілей рф не досягнута.

Як повідомляє для BBC доцент ІМВ КНУ Микола Капітоненко, приєднання України до Альянсу залежатиме від того, на скільки міцним буде мир між російською федерацією та Україною.

"Якщо буде зрозуміло, що вони не стійкі, війна закінчилася лише на перепочинок і відновиться у майбутньому, то в НАТО Україні буде вступити дуже складно, тому що багато країн альянсу не готові розділити з нами ризики наступної війни", — сказав доцент.

Натомість міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що НАТО та Україна потребують одне одного. "Немає кращого рішення для гарантування стратегічної безпеки євроатлантичного простору, ніж повноправне членство України в Альянсі", — заявив міністр МЗС.

Теги: Фінляндія,ПІвнічноатлантичний Альянс, Україна, війна в Україні, Російська агресія , Війна з РФ
Мої відео