Режисер Ахтем Сеітаблаєв отримав цьогоріч премію імені Василя Стуса: говоримо про актора та його кар'єру в кіномистецтві

Режисер Ахтем Сеітаблаєв отримав цьогоріч премію імені Василя Стуса: говоримо про актора та його кар'єру в кіномистецтві
30436 ПЕРЕГЛЯДІВ

Український режисер, сценарист, актор Ахтем Сеітаблаєв цьогоріч отримав премію імені Василя Стуса. 12 грудня 2020 року в музеї Шевченка Ахтема нагородили грошовою винагородою та статуеткою за вагомий внесок в українську культуру. Нагороду актор отримав з рук декана Києво-Могилянської академії бізнес-школи Олександра Саврука.
На церемонії вручення премії Ахтем Сеітаблаєв зізнався, що нічого не знав про Василя Стуса аж до поки не приїхав в Київ. Наразі актор захоплюється мужність та любов'ю поета до рідної землі.
За словами Ахтема Сеітаблаєва, сьогодні багатьом із нас легше боротися за свою гідність, тому що "був і є Василь Стус, що серед нас і сьогодні літає Птах його душі".
Актор Ахтем Сеітаблаєв народився 11 грудня 1972 року в родині депортованих в часи Сталіна кримських татар. Сім'я Ахтема була відома своїми артистичними вміннями, тому й не дивно, що майбутній режисер зробив мистецтво своєю професією.
Хоча в дитинстві Ахтем хотів займатися фізичним вихованням, але вступні іспити не здав.
Цікаво, що рід мами Сеітаблаєва протягом двох століть був пов'язаний з мистецтвом. В родині були й співаки, й музиканти, й актори. А дядько Ахтема був композитором та одним із засновників ансамблю "Хайтарма".
За радянських часів рід матері Ахтема Сеітаблаєва був депортований на Урал, а батька- в Середню Азію. Коли була знята комендантська година, сім'я матері перебралася в Таджикистан. Там же вона закінчила музичне училище та вступила до театрального інституту. Тут і зустрілися батьки Ахтема.
На Узбекистані Ахтем Сеітаблаєв закінчив школу, а в 1988 році разом з батьками повернувся в Крим. В 1992 році Ахтем закінчив Кримське культурно-просвітницьке училище за спеціальністю акторського мистецтва. А вже в 1999 році актор переїхав до Києва вчитися драматургії в Київському національному університеті театру, кіно і мистецтва імені Карпенка-Карого.
Разом з тим Ахтем Сеітаблаєв уже грав спектаклі в Державному кримськотатарському академічному музично-драматичному театрі в Сімферополі. Наприклад, він зіграв такі спектаклі, як "Лісова пісня" за Лесею Українкою або ж "Браво, Амадео" по Моцарту і Сальєрі Пушкіна.
У 2003 році Ахтем Сеітаблаєв відкриває шлях до кіномистецтва, він починає зніматися у невеликих ролях та водночас писати власні сценарії до фільмів.
З 2005 року актор починає працювати в Академічному театрі драми та мистецтва на Лівому березі Дніпра.
Одна з перших робіт в кіномистецтві Ахтема, роль в 2006 році в художньому фільмі Миколи Мащенка "Богдан Зиновій Хмельницький".
У 2009 році Сеітаблаєв зняв міні-серіал"Осінні квіти" за власним сценарієм. Наступним був фільм "Чемпіони з підворіття", за якого режисер отримав нагороду в номінації " Кращий український фільм.
Знаковим фільмом для нього та його народу став "Хайтарма", в якому роль була відведена і його старшій доньці. Цей фільм приніс визнання актору не лише в Україні, а й за її межами. В 2014 році на італійському фестивалі " Kimera"був удостоєний звання кращого режисера.
У 2015-2016 роках режисер зняв драму "Чужа молитва". Фільм про кримську татарку, яка врятувала 88 єврейських дітей від нацистів.
Наступний фільм " Кіборги. Герої не вмирають", фільм над яким Ахтем працював у 2017 році. Тут актор розкрив життя українців, які захищали український аеропорт від російських найманців. За фільм Сеітаблаєв отримав орден "За заслуги III ступеня".
У 2018 році Ахтем працював над зйомками фільму " Захар Беркут", який вийшов на екрани українського телебачення в 2019 році.
У 2020 році режисер створив художній фільм " Номери", який базується за однойменною п'єсою Олега Сенцова 2011 року. Важливо, що кінокартина створювалася на відстані Ахтема та поета, через листування. Режисер гостро реагував на засудження росіянами Олега Сенцова і навіть писав відкритого листа Дональду Трампу з проханням повпливати на свободу письменника.
Наразі актор працює над новими проєктами та прагне завойовувати й надалі кіномистецтво.

Мої відео