Громадським активістам в Україні загрожують не лише силою, а й законодавчими ініціативами

Громадським активістам в Україні загрожують не лише силою, а й законодавчими ініціативами
7821 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом першої половини 2020 року в Україні на громадських активістів нападали та тиснули 48 разів, а у Верховній Раді на розгляді знаходиться 9 законопроектів, що мають на меті обмеження діяльності громадських організацій. Про це заявили дослідники Центру прав людини ZMINA.
За словами дослідниці Анастасії Москвичової, найбільше випадків тиску на активістів стосувалися фізичної агресії щодо них. 23 випадки з усіх зафіксованих сталися у Києві, на другому місці – Одеська область. Найбільш небезпечними сферами активної громадської діяльності в Україні є антикорупційна діяльність, захист прав ЛГБТ+ та захист навколишнього середовища.
Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик розповіла, що від початку року народні депутати зареєстували 9 законопроектів, що загрожують діяльності громадських організацій. Зокрема, вони мають на меті прирівняти адвокаційну діяльність ГО до лобізму, запроваджують термін «іноземних агентів», перевірки для активістів на поліграфі, заборону мітингів біля судів тощо. Авторами цих законопроектів стали нардепи від «ОПЗЖ», «Слуги народу» та «Батьківщини».
Також дослідники зазначають, що карантин став ще однією підставою для обмеження громадянського активізму. У трьох випадках на активістів поліція склала протоколи про адмінправопорушення, пізніше скасовані в суді, ще у двох – на активістів нападали через повідомлення про порушення карантину.

Теги: Інформаційне агентство, новини України, новини України і світу,напади на активістів,Тетяна Печончик
Автор: News Ukraine
Мої відео