Пенсія за віком на пільгових умовах. Право пенсіонера захищено

Пенсія за віком на пільгових умовах. Право пенсіонера захищено
245508 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пан Володимир має професію елекрогазозварювальника. Багато років Він працював за спеціальністю, тож отримав стаж, достатній для призначення пенсії на пільгових умовах. Досягнувши 55 років пан Володимир звернувся до управління пенсійного фонду з усною заявою про призначення пенсії на пільгових умовах за списком №2, але у пенсійному фонді йому відмовили.

За допомогою пан Володимир звернувся до Михайлівського бюро правової допомоги, де фахівець бюро Тетяна Мороз пояснила пану Володимиру, що йому потрібно звернутись до управління пенсійного фонду з письмовою заявою та отримати обґрунтовану письмову відповідь про відмову у призначенні такого виду пенсії, після чого можна звертатись до суду з заявою про оскарження та скасування даного рішення.

Отримавши письмову відповідь з’ясувалось, що підставами для відмови у в призначенні пенсії на пільгових умовах є відсутність необхідного пільгового стажу, бо до пільгового стажу не зараховані наступні періоди:

-                          з 01.08.1980 року по 02.04.1981 рік відповідно до наданої довідки посада не відповідає назві професії передбаченій Списком № 2, затвердженого постановою Ради міністрів СРСР від 22.08.1956 р. № 1173 та зазначено декілька постанов;

-                          з 06.03.1986 року по 01.10.2002 рік, оскільки відсутня уточнююча довідка, а відповідно до трудової книжки визначити характер виконуваної роботи та повноту робочого дня неможливо.

Пан Володимир не погодився з таким рішення управління пенсійного фонду та знову звернувся до Михайлівського бюро правової допомоги. Тетяна Мороз вивчила документи та склала позовну заяву, яку пан Володимир направив до Запорізького окружного адміністративного суду.

Професія  електрогазозварювальника    передбачена  Списком №2. Для  отримання  пільгової  пенсії  необхідно відпрацювати  на  такій  посаді  не  менше 12 років і  шести  місяців, мати загального стажу не  менше 30 років та  досягти 55 років, - розповідає Тетяна Мороз, - пан Володимир у вказані пенсійном фондом періоди працював електрогазозварювальником в ТОВ «Металургмонтаж» та ЛМРУ, що підтверджується записами в трудовій книжці.

Також підставою відмови управління пенсійного фонду у відзиві на позовну заяву вказало відсутність даних про проведення атестації робочого місця після 21.08.1992 року.

Важливо!!! Особи, які зайняті на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2, але з вини власника на таких підприємствах не було проведено атестацію робочого місця, мають право на зарахування стажу роботи на таких посадах до спеціального стажу, необхідного для призначення пенсії за віком на пільгових умовах Списком № 2, відповідно до пункту "б" статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», при цьому на працівника, зайнятого на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, не можна покладати відповідальність за непроведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Тобто непроведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць власником підприємства не може бути підставою для відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах. Відповідальність покладається на власника підприємства, а не працівника.

05 жовтня 2021 року суд ухвалив рішення, яким задовольнив позовні вимоги пана Володимира у повному обсязі: визнав протиправним та скасував рішення про відмову у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах та зобов`язав Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області зарахувати пану Володимиру до пільгового стажу за Списком № 2 періоди роботи з 01.08.1980 року по 02.04.1981 рік на посаді електрогазозварювальника, та з 06.03.1986 року по 01.10.2002 рік на посаді електрогазозварювальника (справа № 280/6478/21).

Дякуючи Тетяні Мороз, фахівцю Михайлівського бюро правової допомоги, пан Володимир має змогу отримати пенсію за віком на пільгових умовах.

Мої відео