Кредитну заборгованість на суму 20 000 грн. скасовано

Кредитну заборгованість на суму 20 000 грн. скасовано
223112 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пані Олена прийшовши на роботу довідалася про те, що до бухгалтерії надійшла постанова про стягнення з неї заборгованості в розмірі 20 031 грн., та з її заробітної плати будуть здійснюються відрахування у розмірі 20% на підставі постанови  приватного виконавця про стягнення на заробітну плату, пенсію боржника, доки не буде стягнена вказана сума.

Виявляється, ще у 2013 році пані Олена, перебуваючи в скрутному матеріальному становищі, оформила кредит в банку, який Вона виплатила, але довідку про відсутність заборгованості у банку не отримала. Згодом банк збанкрутував, а пані Олена не замислилась над своїми подальшими діями, тож була дуже здивована вказаною заборгованістю.

За допомогою пані Олена звернулась до Токмацького бюро правової допомоги. Ірина Сердюк, фахівець бюро, в Єдиному реєстрі боржників України з’ясувала, що приватний виконавець на підставі виконавчого напису приватного нотаріуса Житомирського міського нотаріального округу відкрив виконавче провадження та виніс постанову про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію боржника, але пані Олена на свою адресу ніяких постанов не отримувала.

Ірина Сердюк зібрала необхідні матеріали за відповідним провадженням. З виконавчого напису стало зрозуміло, що пані Олена уклала кредитний договір в 2013 році з ПАТ «Дельта Банк». У виконавчому написі зазначено, що правонаступники усіх прав та обов’язків ПАТ «Дельта Банк», на підставі Договору Відступлення Прав Вимоги за кредитними договорами змінювались двічі. Востаннє у 2020 році  правонаступником стало ТОВ «Фінансова компанія «АЛАНД», яка і звернулась до приватного нотаріуса за вчиненням виконавчого напису про стягнення з клієнта заборгованості у розмірі 20 031 грн.

Фахівець бюро, зібравши необхідні документи, підготувала та направила позов для звернення до суду.  В обґрунтування позовних вимог вказала на те, що виконавчий напис вчинений з грубим порушенням вимог закону, оскільки заборгованість не була безспірною і нотаріус цього не перевірив. Вказуючи на те, що заборгованість не була безспірною, оскільки банк не надав нотаріусу належних доказів, а саме первинних документів, оформлених відповідно до вимог ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність»,  а також те, що заборгованість виникла з січня 2013 року, тобто з дня виникнення права вимоги минуло більше трьох років, а тому виконавчий напис не підлягав вчиненню.

Банк направив нотаріусу копію анкети-заяви про приєднання до Умов і Правил надання банківських послуг, вважаючи це кредитним договором, в той час, як закон вимагає надавати оригінал кредитного договору. Крім того  у виконавчому написі вказана хибна адреса боржника, до якої пані Олена не має жодного відношення,- розповіла Ірина Сердюк, фахівець бюро.

Вивчивши матеріали справи та надані суду докази, суд дійшов висновку, що вказані порушення допущені під час процедури видачі виконавчого напису свідчать про те, що виконавчий напис вчинено без дотриманням вимог закону, що є підставою для визнання його таким, що не підлягає виконанню та позов задовільнив повністю.

Постанова про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію боржника, скасована,  також стягнуті з ТОВ «Фінансова компанія «Аланд» на користь пані Олени судові витрати зі сплати судового збору в сумі 908 грн.

Справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://reyestr.court.gov.ua/Review/96608016

 

Теги: безоплатна правова допомога,кредит,кредитна заборгованість, оскарження кредиту, неправомірні дії приватного нотаріусу
Мої відео