Що зі споживчою інфляцією в Україні? За даними Нацбанку

Що зі споживчою інфляцією в Україні? За даними Нацбанку
430283 ПЕРЕГЛЯДІВ

За березень 2023 року інфляція продовжує сповільнюватись — у лютому з 24,9% до 21,3%. Як повідомила Державна служба статистики України, у місячному вимірі ціни зростають (на 1,5%). Про ситуацію з інфляцією повідомляє березневий звіт від НБУ.

Різкий спад інфляції пояснюється значною пропозицією продовольства та пального, покращенням ситуації в енергетиці, кращими інфляційними очікуваннями та сприятливою ситуацією в готівковому сегменті валютного ринку.

Згідно з даними НБУ, ціни на оброблені продовольчі товари сповільнились зростати. Це також пояснюється покращенням ситуації в енергетиці. У перелік товарів входять: хліб, борошняні вироби, кондитерські вироби, безалкогольні напої та консерви.

Через достатню пропозицію та зниження експортних цін сповільнилось зростання вартості молочних продуктів та соняшникової олії.

Також подорожчання на непродовольчі товари сповільнилось. Завдяки поліпшенню курсових та інфляційних очікувань ціни на товари особистої гігієни, одяг, взуття, фармацевтичні товари, меблі, електроніку, побутову техніку та автомобілі зростали повільніше.

У сфері послух зростання цін майже не змінилося. Оренда, послуги у закладах та туристичні послуги не сильно зростали у вартості. На це вплинуло поліпшення електропостачання, слабший попит, а також ефект високої бази порівнянь, які сформувались внаслідок масштабного переміщення населення на початку повномасштабного вторгнення росії.

Але ціни на медичні, страхові, ветеренарські, телекомунікаційні послуги та послуг салонів краси — зросли. Це сталось через збільшення витрат та меншої пропозиції. У Нацбанку повідомляють, що подорожчання також торкнулось послуг електриків та сантехніків.

В умовах слабкого попиту та зменшення світових цін, вартість молока зростала повільніше. Окрім молока слабке дорожчання спостерігалось у борошна, крупи та цукру. Слід зауважити, що такий результат стався завдяки достатній пропозиції та достатнього врожаю минулого року.

Значно сповільнилось зростання цін на цитрусові та банани, оскільки імпортні ціни змінились, а ситуація на валютному ринку покращилась. Вартість м‘яса з огляду на ефект від зменшення цін на корми та слабкий попит сповільнилась збільшуватись.

Але ціни дорожчали на тепличні овочі, капусту та моркву. Як пояснюють в НБУ, це сталось через вичерпання тимчасових ефектів теплої погоди в зимові місяці.

З огляду на слабкий попит, достатню імпортну пропозицію та зміцнення готівкового курсу гривні, повільне зростання цін торкнулось тютюнових виробів й алкогольних напоїв. А стабілізація цін на пальне спровокувалось послаблення зростанню цін на транспортні послуги. Темпи подорожчання самого пального зменшились до 27,9%, оскільки в Україні знаходяться значні запаси нафти. До того ж на це вплинули світові ціни на нафту.

За прогнозами Національного банку України, інфляція три місяці поспіль сповільнюється швидше завдяки переважанню пропозиції продовольства над попитом, покращенню ситуації у сфері енергетики. Також не малу роль відіграє послідовна монетарна політика Нацбанку, яка спрямована на підтримання курсової стійкості, а також збільшення привабливості гривневих заощаджень. Ба більше, поліпшення інфляційних та курсових очікувань додатково сприяє послабленню фундаментального інфляційного тиску. Щодо ризиків для інфляційної динаміки, вони зберігаються, оскільки залишається високий рівень невизначеності, пов‘язаний з повномасштабним вторгненням. Тому Нацбанк зберігає облікову ставку на рівні 25%, а також додатково вживає заходи для посилення привабливості гривневих активів.

Теги: НБУ,Андрей Пышный НБУ,Андрій Пишний, Нацбанк, Національний банк України
Мої відео