Рекомендації для ефективної відбудови України від міжнародної групи економістів

Рекомендації для ефективної відбудови України від міжнародної групи економістів
357708 ПЕРЕГЛЯДІВ

Консультативна рада з економічної політики, до якої увійшли провідні українські та міжнародні економісти, розробила рекомендаційний документ для міжнародної спільноти «Фінансування демократії: Чому і як партнери повинні підтримувати Україну». У ньому зібрана низка рекомендацій для вироблення ефективної політики відбудови України під час війни та після перемоги.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Попри те, що війна триває, Уряд України вже зараз працює над відновленням країни. Масштаби руйнувань потребують комплексних підходів та потужної міжнародної підтримки. Тому я вдячна Консультативній раді з економічної політики, провідним світовим економістам за розробку конкретних кроків для партнерів щодо підтримки України. Сподіваюсь, ця робота стане додатковим стимулом для міжнародної спільноти продовжити активно підтримувати українську економіку та закладати базу для її відбудови», — сказала віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

У документі «Фінансування демократії: Чому і як партнери повинні підтримувати Україну» пропонується структурувати угоду між партнерами та Україною таким чином, щоб побудувати довіру та найбільш ефективний механізм для перемоги України у війні та перетворення України на партнера Євросоюзу.

Співавтори документа визнають, що Україна має позитивні кроки. Наприклад, економісти добре оцінюють запуск Українського фонду (Ukraine Facility) – фінансового інструменту для підтримки України на суму в 50 млрд євро на наступні 4 роки, а також міжвідомчої Координаційної платформи донорів. 

«Україна – держава з ліберальною демократією, яка прагне втілити  у своїх інститутах повагу до прав і свобод людини в демократичному суспільстві, верховенство права, зокрема через повноправне членство в ЄС», — зазначається у документі.

Втім, автори висловлюють занепокоєння дотриманням термінів початку програми та зобов'язаннями з фінансової підтримки інших партнерів, умовами, що висуваються Україні для отримання підтримки тощо.

«Захист і відбудова України вимагають значних військових зусиль і масштабної програми реконструкції, що потребує безпрецедентної підтримки з боку партнерів протягом тривалого періоду», — йдеться у документі.

Зокрема, експерти пропонують угоду про «фінансування демократії», яка могла б надати необхідні гарантії партнерам, встановити обмежений перелік умов для України, які є узгодженими та реалістичними для виконання в різні періоди війни, покращити загальну координацію і, таким чином, зменшити навантаження на Уряд, основна увага якого зосереджена на обороні країни.

Своєю чергою, за словами експертів, завдання України повинні охоплювати відновлення, спираючись на програму Ukraine Facility, ефективну імплементацію цієї програми, а також прозорість та підзвітність щодо використання ресурсів.

Партнери пропонують, що угода включатиме виконання зобов'язань у визначеному обсязі та термінах, відповідність умов певним критеріям, координацію співпраці між донорами та українською стороною, фінансування у формі грантів та авансове фінансування.

У Міністерстві економіки додають, що  Консультативна рада з економічної політики створена у 2023 році для розробки рекомендацій щодо архітектури відновлення України, включаючи фіскальну та монетарну політику, ситуацію на ринку праці, а також державні регуляції. До організації увійшли провідні світові та українські економісти. Зокрема:

  • Роджер Маєрсон, лауреат Нобелівської премії з економіки, професор Чиказького університету;
  • Кеннет Рогофф, професор Гарвардського університету, колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду;
  • Торбьорн Беккер, директор Стокгольмського інституту перехідної економіки (SITE);
  • Жерар Ролан, професор економіки та політології Каліфорнійського університету в Берклі;
  • Тимофій Милованов, Президент Київської школи економіки, професор Пітсбурзького університету, та інші учасники. 

Очолив Раду професор Департаменту економіки Університету Каліфорнії в Берклі, Юрій Городніченко.

Мої відео