Оксана Продан: "Без місцевого самоврядування відновлення неможливе"

Оксана Продан: "Без місцевого самоврядування відновлення неможливе"
405621 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для прискорення відбудови деокупованих територій держава повинна максимально швидко повернути туди місцеве самоврядування.

Про це заявила в колонці на сайті "Українська правда" Оксана Продан - народний депутат VII та VIII скликань, радниця голови Асоціації міст України Віталія Кличка.

З такою ж заявою вона звернулася під час конференції Угода мерів: Працюємо разом над зеленим відновленням, яка проходила у Львові 10-11 травня. 

Про це повідомляє Львівське регіональне відділення Асоціації міст України. 

"Ефективного відновлення і навіть відбудови без участі мешканців, які в усьому демократичному світі реалізовують свої права через місцеве самоврядування, бути не може. На прикладі деокупованих минулого року громад видно, що в тих, в яких немає місцевого самоврядування, відсутній розвиток", - зазначила Оксана Продан.

Вона звертає увагу, що в Авдіївці, Красногорівці, Мар’їнці, Трьохізбенці, Троїцьку та низці інших населених пунктів з 2015 року не проводилися місцеві вибори, там керівництво здійснювалося військово-цивільними адміністраціями. Як результат – "ці громади з 2015 залишались без відбудови, розвитку та інвестицій". Водночас у Вугледарі, Маріуполі, Рубіжному, Лисичанську та інших після тимчасового введення ВЦА вибори у 2015 відбулися. І ці громади продемонстрували швидке відновлення.

"В цих громадах після відновлення місцевого самоврядування починалось життя, відновлювалась інфраструктура, залучались приватні інвестиції та донорські кошти, повертались мешканці. Це яскраві, наочні свідчення того, що неможливо зробити когось щасливим без нього самого, неможливо облаштувати громаду без її мешканців", - наголосила Оксана Продан.

Народний депутат VII та VIII скликань зазначила, що наразісеред експертів, урядовців, парламентарів обговорюється створення "перехідного періоду", на час якого передбачається обмежити права громадян та відтермінувати місцеві вибори. Це може призвести до повторення негативного досвіду минулих років.

"Завдання держави не цементувати руїну перехідним періодом, а максимально швидко залучити мешканців до участі у відновленні їх міст і сіл. Залучити не тільки до громадських робіт, але й до управління. А отже, потрібно якнайшвидше відновити самоврядування", - наголосила Продан.

Вона нагадала про те, що всі базові послуги мешканці України отримують саме через місцеве самоврядування: ЦНАП, лікарня, школа, дитячий садочок, ПТУ, тепло, світло тощо. А також про те, що інвестори і донори не працюють з військовими адміністраціями за довгостроковими проєктами.

"Без місцевого самоврядування громади будуть змушені знаходитись в режимі "очікування". А в житті, як знаємо, немає стану спокою: або розвиток, або деградація. Впевнена, весь демократичний світ за розвиток України, громад і громадян. Для цього потребуємо після нашої Перемоги відновлення місцевого самоврядування на всій території України якнайшвидше", - резюмувала Оксана Продан.

Теги: Оксана Продан, Львівська РВ Асоціації міст України, Угода мерів, відновлення України,місцеве самоврядування
Мої відео