Чим ядерний удар з боку росії може загрожувати Україні: прогнози експертів

Чим ядерний удар з боку росії може загрожувати Україні: прогнози експертів
422794 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вірогідність ядерного удару з боку росії регулярно обговорюється аналітиками та політиками у різних країнах. Експерти мають різні думки з цього приводу. Однак вони єдині в одному – не можна ігнорувати цю загрозу, навіть якщо можливість, що це станеться, мінімальна.

Журналісти одного з французьких ЗМІ поспілкувалися з експертами та поставили їм питання: чи можливо, що путін наважиться на крайні міри, і на що нам слід чекати у цьому випадку.

Марк Канчіан, який є військовим експертом із програми міжнародної безпеки CSIS у Вашингтоні, впевнений, що для росії немає сенсу використовувати ядерну зброю безпосередньо на лінії фронту. Адже її довжина така значна, що для досягнення потрібного ефекту знадобиться близько 20 ядерних бомб. Якщо ж метою російського президента буде спричинення масових руйнування та смертей українців, йому доведеться завдавати удар по одному з міських центрів. Ще один імовірний варіант – вдарити по одній з українських військових баз.

Джон Вольфшталь, який раніше був експертом з ядерної політики Білого дому, розповів, чим може закінчитися можливий ядерний удар по території України. Усі ці потенційні сценарії могли б мати привести до розколу всередині НАТО та внести сумніви у міжнародний консенсус відносно путіна. На думку американських аналітиків, у такому випадку відповідь на дії Росії має бути миттєвою, при цьому займатися цим повинно НАТО, а не Сполучені Штати окремо. Вольфшталь вважає, що необхідна така відповідь, щоб не лише військові позиції, але й економічні та особисті позиції Володимир путіна серйозно постраждали.

Чимало аналітиків упевнені, що у випадку ядерного удару по Україні найбільш ефективною санкцією відносно росії стане ще більша військова та дипломатична допомога нашій державі. Зокрема, необхідно буде постачати якомога більше летальної зброї для захисту від дій агресора.

Як заявив нещодавно Володимир Зеленський, погрози путіна щодо використання ядерної зброї абсолютно реалістичні. За словами Зеленського, поки що весь світ утримує його від цього кроку. Думку президента підтверджують слова американського генерала Кевіна Раяна, що очільник Кремля може вдарити по Україні ядерними ракетами через відчай. Він відчуває розпач і сильний тиск, тому може наважитися на радикальні кроки й натиснути на ядерну кнопку. Одним з подразників для нього потенційно стане успішний контрнаступ української армії.

Мої відео