Чи зміниться підтрима України після виборів у Болгарії?

Чи зміниться підтрима України після виборів у Болгарії?
432611 ПЕРЕГЛЯДІВ

2 квітня у Болгарії відбулись парламентські вибори. Це вже вп‘яте за останні два роки. Але не так важлива їхня кількість, як результат цих виборів. Болгарія — політично нестабільна країна серед будь-яких інших в Євросоюзі. І не дивлячись на те, що проєвропейські сили лідирують, проросійська партія «Відродження» зуміла посісти третє місце, що є неабиякою палицею в колеса політичного напрямку Болгарії. Після перегляду всіх голосів, перше місце займає партія колишнього прем'єр-міністра Бойка Борисова

"Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЄРБ) та "Союз демократичних сил" (26,5 відсотка).

На другому знаходиться проєвропейський союз партій "Продовжуємо зміни" іншого експрем'єра Кирила Петкова і "Демократична Болгарія" (24,9 відсотка).

Хоча з великим відривом, але все ж таки із результатом в 14,4 відсотка наздоганяє проросійська та ультраправа партія "Відродження".

Тому постає важливе питання, у який бік прямуватиме політика Болгарії — Європи чи росії?

Лідер партії ГЕРБ Бойко Бориссов у спілкуванні з журналістами сказав: «Це єдиний вихід із кризи. З цією жахливою війною в Україні. З цим перерозподілом світу та всього ланцюга постачання ми дуже чітко повинні стояти на боці демократичного світу».

За словами колишнього прем‘єр-міністра Болгарії Кирила Петкова, він голосує за нормальне європейське життя, за нормальний європейський уряд, щоб були нормальні європейські дороги, освіта та медицина.

Але як повідомляє старша редактора Української служби «Голосу Америки» Тетяна Ворожко, між лідерами партій є серйозні персональні політичні розбіжності.

Наприклад, Бойка Борисова звинувачують у корупції та вважають його одним із головних винуватців цієї проблеми в Болгарії.

Теж саме й з партією «Демократична Болгарія». Вони втратили довіру, хоча насамперед виступали за судову реформу та боротьбу з корупцією.

Тетяна Ворожко стверджує, що у разі невдачі сформування коаліції все залишиться як раніше, а отже країну очолюватиме президент Румен Радев, який призначатиме тимчасовий уряд.

Його звинувачують у розколі Болгарії та погляди його — проросійські. Рік жорстокої війни, яку веде російська федерація не стала приводом для засудження рф для Радева. Ба більше, глава держави вистав проти поставок зброї до України.

За словами пані Ворожко, якщо коаліцію буде сформовано, слід очікувати більш стійку підтримку України і вона розшириться. Але, як зазначилось раніше, якщо коаліцію не сформують — все залишиться на своїх місцях.

Для України Болгарія є важливим союзником. Питання підтримки є доволі дискусійним, саме тому після розслідування німецької газети Die Welt в країні тривали не дуже позитивні обговорення цього випадку.

У журналістському розслідуванні під назвою "Болгарія: країна, яка таємно врятувала Україну" йдеться про те, що на весні Болгарія передала радянські боєприпаси та пальне, що були критично необхідні Україні.

Крім того, видання Euractiv повідомило, що Болгарія вже надала озброєння на суму в 1 млрд доларів «непрямими шляхами». І допомога на цьому не закінчилась, хоча заяви Софії зовсім інші.

А на останок слід додати заяву ексміністра оборони Болгарії Бойка Ноєва, що в інтерв‘ю для bTV сказав про передачу велику кількість необхідних Україні боєприпасів через посередників.

"Старе болгарське озброєння, швидше за все, їде в Україну. Ймовірно, продаватиметься через посередників", – сказав Бойко Ноєв.

Він також додав, що це найбільше переозброєння сухопутних військ держави в новітній історії тому Україні ймовірно поставлять сотню тисяч боєприпасів. За словами ексміністра оборони така допомога може переломити хід війни на окремих ділянках фронту.

Теги: вибори,Болгарія, Україна,Румен Радев
Мої відео