Походження «секретних даних про український контрнаступ» та чому їх «злили»

Походження «секретних даних про український контрнаступ» та чому їх «злили»
394377 ПЕРЕГЛЯДІВ

Минулого тижня у соцмережах почали поширювати засекречені військові документи, які стосувались контрнаступу Збройних Сил України. Про це пишуть журналісти The New York Times з посиланням на високопосадовців адміністрації Джо Байдена.

Після того, як у Twitter та Telegram почали поширювали секретні дані, Пентагон взявся за розслідування цього витоку даних.

«Ми знаємо про публікації в соціальних мережах, і департамент вивчає це питання», — заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Згодом у мережу потрапила нова партія засекречених документів, тільки йшлось у них не лише про Україну, а й про діяльність Сполучених Штатів в Індо-Тихоокеанському регіоні. Йдеться про дії на Близькому Сході для боротьби з тероризмом і суперництво з КНДР.

Це також не залишилось поза увагу Білого дому і за словами аналітиків, у світ могли потрапити близько 100 таємних документів.

Журналісти NYT зазначають, що вони мають позначку «Секрет/NoForn». Це означає, що передача таких документів до інших країн заборонена. За словами колишнього високопоставленого співробітника Пентагону Міка Малроя, витік секретної інформації свідчить про значний пролом у системі безпеки та це може завадити українському контрнаступу.

Група розслідувачів з Bellingcat намагались знайти першоджерело опублікованих секретних даних та з‘ясували, що документи ширились ще в січні 2023 року на деяких Discord-серверах. [платформа обміну миттєвими повідомленнями та цифрового розповсюдження інформації]

Як стверджують розслідувачі, користувачі платформи сперечалися про карти у грі Minecraft та війну в Україні. Після чого один з учасників сказав: «Ось, є деякі злиті документи» та відправив 10 файлів. Bellingcat поспілкувалось з користувачем, який відправив ці файли. За його словами, він знайшов їх на Discord-сервері під назвою WowMao. Протягом 1 та 2 березня там опублікували близько 30 подібних документів, а також й даних, які стосувались України.

Пізніше таємні документи поширювали проросійські телеграм-канали. Згідно з розслідуванням вперше фото опублікував канал Donbass Devushka, а через кілька годин документи поширив 4chan [анонімна англомовна дошка для зображень].

Журналісти Reuter з посиланням на трьох американських чиновників стверджують, що за витоком інформації про Український контрнаступ стоїть російська федерація. Мовляв, такі дії необхідні для того, щоб «зменшити кількість загиблих російських військових», а отже, ввести в оману. На фото одного з документів можна знайти цифру загиблих росіян, яка складає 17 500. Проте США заперечує ці дані. У Білому Домі вважають, що реальні втрати сягають 200 тисяч мертвих та поранених військових російської армії.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов під час етеру 7 квітня заявив, що «злиті» засекречені дані виглядають сфальсифікованими, а на офіційний коментар від Пентагону ще чекають. Андрій Юсов нагадав, що Україна потребує літаки, танки та боєприпаси й це не було секретом. Натомість представник ГУР наголосив, що першими український контрнаступ побачать російські військові на полі бою.

Як повідомляє радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, мета витоку засекречених документів про контрнаступ ЗСУ така:

1. відвернути увагу.

2. Посіяти сумніви та взаємні підозри.

3. Внести розколи.

На думку Подоляка, це стандартна гра російських спецслужб, додавати до відкритих брифінгів несправжні відомості та публікувати це у соцмережах.

Дослідники Molfar провели своє дослідження та наводять аргументи, чому злиті дані сфальсифіковані. Наприклад, як було згадано раніше, дані про втрати занижені. Також дослідники зазначають, що документ мав складатись щонайменше з 24 сторінок. Ба більше, деякі дані були відредаговані вже після оприлюднення засекречених даних. До того ж документи містять граматичні помилки у написанні назв підрозділів.

Теги: The New York Times, Україна,Контрнаступ ЗСУ,Україна готує контрнаступ,злив інформації,секретні матеріали
Мої відео