Представники держав-членів НАТО підтримають Україну в гуманітарному розмінуванні

Представники держав-членів НАТО підтримають Україну в гуманітарному розмінуванні
433558 ПЕРЕГЛЯДІВ

Співробітництво НАТО з Україною щодо посилення спроможностей з гуманітарного розмінування торкатиметься інформування щодо наявності в країнах Північноатлантичного Альянсу виробників спеціальної техніки для розмінування та їх можливостей, пошук потенційних донорів, навчання українських саперів, а також  обмін досвідом з відповідними центрами передового досвіду НАТО.

 

Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко під час засідання Комісії Україна-НАТО на рівні послів.

 

За її словами, з початку повномасштабного вторгнення російської федерації українська економіка функціонує в умовах безпрецедентних викликів. Відтак, відновлення критичної та соціальної інфраструктури є однією з головних умов стимулювання соціально-економічного розвитку регіонів.

 

На засіданні ключовими питання були функціонування української економіки в умовах війни та економічне відновлення країни. 

 

«На сьогодні ресурси держави передусім спрямовано на посилення обороноздатності, відновлення територіальної цілісності України та відновлення територій, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України. Гуманітарне розмінування є надважливою складовою безпеки та економічного відновлення країни. І саме тому це питання входить до п’ятірки пріоритетів українського Уряду. За даними Світового Банку витрати на розчищення всієї території складатимуть більше $37,4 млрд, проте застосовуючи нові методи ми можемо знизити вартість в 10 разів», — наголосила Юлія Свириденко.

 

Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки підкреслює, що потенційно забруднена територія держави наразі складає  174 тис. га, на якій проживають понад 15 млн людей та 6,1 млн осіб знаходяться безпосередньо в зоні ризику. Отже, першочерговим завданням є нетехнічне обстеження (НТО), йдеться про збір інформації про забруднення території, для чого необхідні спеціалісти та засоби збору й аналізу інформації. За світовими практиками після НТО тільки від 8-18% території потребують очищення та розмінування.

 

Для швидкого розмінування територій потрібно залучити людський ресурс та спеціальну техніку (сюди входять різні сканери, дрони, аналізи супутникових даних тощо).

 

Зараз Уряд проводить перемовини з міжнародними партнерами з точки зору залучення їхнього досвіду з протимінної діяльності в Україні, виходу на глобальний ринок техніки з розмінування та залучення іноземних операторів з розмінування в Україну. Цього разу переговори йшли з країнами-членами Північноатлантичного Альянсу.

 

«Співпраця з НАТО щодо посилення спроможностей України з гуманітарного розмінування може включати такі напрями, як інформування щодо наявності в країнах НАТО виробників спеціальної техніки для розмінування та їх можливостей, пошук потенційних донорів, навчання українських саперів, обмін досвідом з відповідними центрами передового досвіду НАТО та інші», — заявила Юлія Свириденко.

 

На що представники НАТО запевнили Україну в незмінній підтримці держави та готовності надавати необхідну нашій країнї допомогу для перемоги та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

Теги: розмінування територій,заміновані території, НАТО,ПІвнічноатлантичний Альянс, Україна,Міжнародна підтримка, війна в Україні, Російська агресія ,Повномасштабна російська агресія
Мої відео