Право на компенсацію за навчання у закладах вищої освіти

Право на компенсацію за навчання у закладах вищої освіти
383397 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
Держава Україна повинна компенсувати  витрати закладів вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, на підготовку фахівців, які мають заборгованість за  надані освітні послуги і які  зареєстровані на територіях, на яких ведуться активні бойові дії або перебувають в тимчасовій окупації. 
 
Коли мешканка селища Комишуваха пані Оксана  дізналася про своє право на таку компенсацію за навчання доньки в Запорізькому Національному Університеті, звернулася до навчального закладу, маючи надію на відповідну компенсацію заборгованості перед навчальним закладом, що виникла внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.  ЗНУ відмовило їй у вирішені питання, посилаючись на відсутність механізму виконання зазначеного Розпорядження  КМУ від 15 липня 2022 р. № 611-р  і погрожувала відрахувати з університету  доньку пані Оксани. Не допомогли і дзвінки на урядову гарячу лінію 15-45.
 
Тоді Оксана звернулася до Вільнянського бюро правової допомоги. Головний юрист Вікторія Халімон не стала зволікати із зверненнями до МОНу, адже за цей час дівчину могли відрахувати з навчального закладу і підготувала заяву до ЗНУ про реструктуризацію боргу  для того, щоб "потягнути" час і дочекатися доки  університет отримає механізм компенсації, передбачений КМУ.
 
Запропонований спосіб захисту прав клієнтки виправдав результат   і в  деканаті ЗНУ, повідомили, що як тільки університет отримає зазначений механізм компенсації держави за борги ВПО, учбовий заклад підготує відповідні списки боржників, а заяву пані Оксани про реструктуризацію буде анульовано, про що їй повідомлять додатково.
 
Завдяки правильно обраному способу захисту було врятовано час, а головне - дівчина продовжила навчання.
 
З Розпорядженням КМУ "Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету з метою компенсації витрат закладів вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, на підготовку фахівців" від 15 липня 2022 р. № 611-р  можна ознайомитися за посиланням 
 
 
 
Мої відео