Відбувся міжнародний соціокультурний захід «Вільнюс – Полтава: вектор єднання»

Відбувся міжнародний соціокультурний захід «Вільнюс – Полтава: вектор єднання»
303389 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міжнародний соціокультурний захід «Вільнюс – Полтава: вектор єднання»! – спільний проєкт кафедри культурології та Полтавської обласної бібліотеки для дітей імені Панаса Мирного. Захід відбувався у змішаному форматі. За допомогою платформи ZOOM на зв’язку були працівники відділу літератури для дітей та юнацтва Литовської Національної бібліотеки імені Мартінаса Маждиваса і завідувачка пані Году Баранаускайте-Данговене, а також вихованців знаменитої школи мистецтв Чюрльоніса, які прийшли на захід разом зі своїми вчителями. Українську сторону представляли студенти й викладачі кафедри культурології Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, учні 8-го класу загальноосвітньої школи № 38 м. Полтави та їхні вчителі, а також працівники Полтавської обласної бібліотеки для дітей імені Панаса Мирного.

Захід модерували директорка ПОБД імені Панаса Мирного, членкиня Президії Української асоціації працівників бібліотек для дітей Лариса Митрофанова та завідувач кафедри культурології Олександр Лук’яненко, який забезпечував переклад дискусії. Магістранти кафедри культурології та працівники закладу культури Микола Лоза, Любов Андрух та Катерина Калашнікова долучилися до організації та проведення окремих блоків проєкту.

Так, Катерина Калашнікова як завідувачка відділу розвитку читання та соціокультурної діяльності презентувала вам виставку дитячих малюнків «Вільнюсу — 700», конкурсу, покликаного підтримати культурні зв’язки між українськими та литовськими народами, познайомити українських дітей з культурою, історією, традиціями литовської столиці — міста Вільнюс, що входить до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У Національній бібліотеці також демонструється виставка, присвячена 700-річчю Вільнюса. Литовські школярі презентували навзаєм свої роботи.

Студенти долучилися до діалогів про життя української молоді під час війни. Своїми історіями поділилися майбутні культурологи Любов Андрух, Мирослава Романенко, Олександра Пятак та Анастасія Юрова.

Дівчата розповіли про зміни в емоційному стані, волонтерську роботу, проходження курсів медичної підготовки занять з протидії тероризму. Студентки розповіли про свою участь в організації побуту внутрішньо переміщених осіб, що проживають в гуртожитках університету, а також про організацію дозвілля дітей з постраждалих піж час війни сімей.

На заході обмінялися досвідом соціокультурної роботи двох бібліотек, розглянули перспективи та успіхи проведення майстер-класів, гуртків, театрів, освітніх та соціальних проєктів. Осібне місце належало огляду фондів полтавської бібліотеки, де присутні книги литовських авторів. З презентацією видання «Битва на Ворсклі 1399 року» виступив член Спілки літераторів Полтавщини, лауреат премій ім. І. П. Котляревського Віталій Закладний.

Організатори заходу висловили подяку литовській стороні і всьому литовському народу за допомогу й підтримку нашій державі в російсько-українській війні, за підтримку дітей та їхніх родин, що вимушено перебувають у Литві і безпосередньо у Вільнюсі.

Мої відео