Як вступити до закордонного вузу під час пандемії?

Як вступити до закордонного вузу під час пандемії?
190993 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зарубіжні вузи взагалі приймають зараз нових студентів? Так. Але хтось зсуває початок навчального року, хтось переходить повністю в онлайн. Наприклад, Кембриджський університет оголосив, що очних занять не буде до вересня 2021 року. Трініті-коледж в Ірландії відкриє підготовчий курс перед бакалавратом для міжнародних студентів очно, але тільки 2 листопада - замість вересня. Старт програм бакалаврату та магістратури теж перенесли на 28 вересня. Разом з Джеймі Бітон, засновником і генеральним директором Crimson Education - компанії, яка допомагає вступити в топові закордонні університети. Як же стати студентом Ліги плюща в умовах пандемії.

Усі вводять якісь обмеження? Ні, деякі навчальні заклади намагаються працювати за звичною схемою. «Більшість американських коледжів почали рік зі студентами в кампусі і по можливості намагаються дотримуватися цього формату навчання. Однак школи ще не оголосили, яким буде план на другу половину року: все залежить від поширення вірусу. Практика показує, що в навчальних закладах, де одразу вводили жорсткі правила і обмеження, ситуація була кращою, ніж в тих, хто цього не зробив. Як мінімум ці навчальні заклади будуть краще підготовлені до прийому студентів навесні або наступної осені», - розповідає Джеймі Бітон, засновник і генеральний директор Crimson Education.

І багато охочих вступати до таких-то умовах? Досить, але, звичайно, їх число дещо знизилося. Судячи зі статистики, яку ведуть зарубіжні вузи, інтерес іноземних абітурієнтів за час пандемії в цілому впав - і керівництво університетів цим сильно стурбоване. За даними дослідження, яке провела компанія QS, 17% вузів переносили дати вступних іспитів, а 19% - дати початку навчання, щоб врахувати інтереси іноземних студентів і абітурієнтів. Більшість вузів зараз без проблем повертають депозит, якщо людина передумала вчитися. Згідно з опитуванням, проведеним Міжнародною асоціацією університетів, кількість абітурієнтів у ВНЗ знизилося. Однак ця статистика в меншій мірі відображає ситуацію в престижних вузах: університети Ліги плюща як і раніше щорічно відхиляють заявки від десятків тисяч абітурієнтів, браку студентів немає - повний набір. «Щоб провести паралель, ми досліджували вплив світової економічної кризи на подачу заявок: кількість бажаючих вступити до університетів Ліги плюща збільшилася в той час удвічі в порівнянні з усіма іншими вузами. Можна сказати, що провідні університети стійкі до багатьох зовнішніх факторів і конкуренція тут залишається стабільно високою», - зазначає Джеймі Бітон.

А список популярних вузів змінився? І так, і ні. З одного боку, більшість найбільш затребуваних вузів як і раніше знаходяться в Великобританії або США - наприклад, Гарвардський, Стенфордський, Оксфордський і Кембриджський університети. З іншого боку, можна відзначити міжнародну привабливість китайських університетів - за словами Джеймі Бітона, ця тенденція, швидше за все, буде рости в найближчі п'ять років. Австралійські університети також застовпили своє місце серед світових престижних вузів - і недавно навіть обігнали британські університети, ставши другим за поширеністю місцем навчання за кордоном (після США).

Престиж ВНЗ не єдиний фактор, на який варто орієнтуватися. Ще важливо звертати увагу на те, наскільки сильний університет в області, яка цікавить абітурієнта, і не забувати про територіальну близькість до потенційного місця роботи. Не секрет, що бажаючі опинитися в Кремнієвій долині вступають в каліфорнійські університети, а багато майбутніх фінансисти Уолл-стріт вчилися в бостонських вузах. Крім того, як зазначає Джеймі Бітон, треба обирати університет, в який абітурієнт не тільки зможе вступити, але і зможе успішно навчатися. Погана успішність ризикує істотно вплинути на кар'єрні перспективи.

Коли закінчиться пандемія, незрозуміло. Як іспити здавати? Дистанційно. Під час карантину можна було повністю онлайн скласти іспити на знання мови (для США - TOEFL, для Великобританії - IELTS). Також заздалегідь підготувати документи - перевести і запевнити виписки з дипломів та атестатів - і написати мотиваційне есе: це один з найважливіших документів, його готують за півроку-рік до вступу.

За словами Джеймі Битона, багато вузів в цьому році частково змінили процедуру надходження. Деякі коледжі знизили вимоги до вступників: переглянули вимоги до тестування або, як в Технологічному інституті Джорджії, відмовилися розглядати стандартні заявки на вступ Common App. Тестування з предметів підвищеної складності AP (Advanced Placement - вони підвищують шанси на вступ) теж все частіше проводять в онлайн-форматі. «Іспити, які проходять онлайн, за змістом такі ж, як очні. Так, обстановка інша, але більшість наших студентів легко адаптувалися до нового формату (як покоління людей зі смартфонами, вони спілкуються з більшістю друзів саме так). А ось у вчителів, як виявилося, набагато більше проблем з переходом в онлайн», - коментує Джеймі Бітон.

А як тепер готуватися до вступу? Щось змінилося? Ні, алгоритм такий же: чим раніше почати, тим краще. Якщо мова йде про програми бакалаврату і абітурієнт хоче претендувати на стипендію, то готуватися краще починати за чотири роки. Для магістратури термін може бути трохи менше - півтора-два роки. «Якщо потрібно здавати тести, такі як SAT, ACT, або іспити по конкретному курсу для вступу до університетів Великобританії, то краще готуватися з репетиторами. У таких студентів, за нашими спостереженнями, результати краще», - говорить Джеймі Бітон.

Що з термінами подачі документів - ще не пізно? Ні. Наприклад, у Великій Британії та США заявки на вступ подають в кінці осені або на початку зими, саме час про це задуматися. З Великобританією є ще одна заковика: щоб вступити на перший курс, будуть потрібні результати IB або A-levels. Є три основних способи вирішити проблему. По-перше, можна після дев'ятого класу виїхати в британську школу-пансіон і закінчити її вже з місцевим атестатом. По-друге, вступити в міжнародну школу на останні два роки. По-третє, отримати після 11-го класу атестат і провести в Великобританії так званий Foundation Year - підготовчий рік перед вузом. Однак деякі університети Великобританії можуть розглянути заявку навіть з української школи безпосередньо при наявності у студента результатів іспитів SAT і SAT II, ​​але шанси потрапити в хороший університет в такому випадку нижче.

Потрапити в британський вуз відразу після 11-го класу можна завдяки Crimson Global Academy - приватної онлайн-школі, яка видає після закінчення диплом A-levels. Дистанційне навчання зараз актуально як ніколи: учні з усього світу спілкуються один з одним онлайн, а у батьків є доступ до успішності учнів. Крім того, менше фізичних контактів - менше ризик захворіти.

Мої відео