"Let's Help!" – розвиваємо традиції благодійності разом

"Let's Help!" – розвиваємо традиції благодійності разом
395155 ПЕРЕГЛЯДІВ

Будучи у молодому або навіть зрілому віці – ніхто не думає про те, як же їм зустрічати старість. Більшість з нас зосереджується на теперішньому, а нерідко ми згадуємо і минуле, поринаючи у самокопання. Простіше жити сьогоднішнім днем і не замислюватися про те, що буде пізніше. Частково це й зрозуміло, адже зараз дуже складно передбачити те, як буде розвиватися навіть день із цими постійними тривогами та вимкненнями світла. Але глобально думати про похилий вік та старість необхідно. Багато хто з нас, як мінімум тих, хто планує дожити до віку 70+, сподівається, що буде ще в змозі піклуватися про самих себе, або ж матиме тих людей, хто зможе це зробити. Але сумні реалії нашого життя показують, що далеко не кожна родина готова допомагати своїм рідним похилого віку. Частину з них просто кидають напризволяще, ще частину відправляють до пансіонатів. До того ж, у нас просто відсутня інфраструктура, що допомогла б створити комфортне середовище та умови для літніх людей, навіть тих, що прекрасно обходяться без підтримки рідні. Фонд "Let's Help!" опікується саме цим питанням, паралельно розвиваючи традиції благодійності в Україні.

"Let's Help!" працює з 2015 року. Цю організацію створила сім'я, що свого часу була частиною засновників групи компаній "ЛІГА". Вони ще з 1991 року займаються роботою у медіа і в перші роки вони змогли взяти на себе всі адміністративні витрати. І саме це допомогло цій організації стати найбільшою за масштабами допомоги у своїй сфері. Робота поза політикою, для підтримки гідного життя, з проявами емпатії, але при тому системно – такими є цінності фонду "Let's Help!". Їх місія – зробити старість в Україні щасливою та гідною, а також об'єднати людей та надихнути їх на добрі справи. Для цього вони прагнуть реалізувати найкращі світові стандарти у сфері надання допомоги людям літнього віку, створити безпечне та комфортне середовище для них, поглибити діалог між державними органами і суспільством у розрізі питання, яким займається фонд, а також загалом змінити культуру старіння в Україні. І треба сказати, фонду це вдається, адже наразі 127 геріатричних пансіонатів у 10-ти областях України перебувають під опікою фонду, так само як і десятки тисяч людей похилого віку.

Організація має кілька основних напрямків системної діяльності, які можна об'єднати у три головні категорії. Перша – це допомога геріатричним пансіонатам. На схилі своїх літ насправді досить багато людей потрапляють у такі пансіонати через те, що мають проблеми зі здоров'ям, або ж через те, що у них не лишилося нікого, хто міг би попіклуватися про них. І просте відвідання літніх людей у таких закладах вже приносить їм величезну радість. Фонд саме це і робить, надаючи їм увагу та турботу.

Ми рідко задумуємося про те, яка кількість стареньких проживає в таких закладах. А це – близько 25 тисяч. І більшості з них щоденно не вистачає звичайних речей, таких як засоби особистої гігієни, одяг або посуд. Про якесь дозвілля чи комфорт навіть не доводиться говорити – його немає в таких закладах. Але фонд змінює це та часто закуповує необхідні речі, влаштовує різноманітні заходи, такі як концерти, святкування, а також привозить волонтерів, які спілкуються зі старенькими. Збір на допомогу геріатричним пансіонатам є постійним.

В той же час існує ще кілька зборів, що окремо присвячені деяким аспектам життя людей похилого віку. Наприклад, на засоби гігієни, адже нерідко в таких закладах перебувають старенькі, що не можуть обслуговувати себе самостійно. Їм потрібні підгузки, спеціальні прокладки та пелюшки. І хоч держава повинна виділяти кошти на 1 підгузок в день– нерідко цього немає. Щобільше, цих засобів потрібно мінімум три на добу. Тому фонд постійно закриває потреби у них, допомагаючи стареньким не почувати себе в покинутими та нещасними.

До того ж піклується організація і про забезпечення теплом закладів утримання своїх підопічних. Ще з літа 2022 року вони почали закуповувати генератори, твердопаливні котли та інші речі, які необхідні для того, щоб нормально можна було прожити зиму навіть у разі погіршення ситуації. Для цього вони створили проєкт "Огорни теплом", в рамках якого людям похилого віку закуповувались індивідуальні зимові комплекти речей. Можна було такі речі купити і самостійно та принести їх у "Будиночки тепла", що були розташовані у двох торгових центрах Києва. Загалом же понад 3000 стареньких змогли забезпечити теплими речами. Частина з них вже отримали такі подарунки, інші – ще чекають на їх прибуття.

 

Ще одним напрямком діяльності є підвищення культури старіння. Люди старше 60 років – такі ж самі нормальні звичайні люди, як всі інші, вони не стають немічними і такими, що не можуть бути активними членами суспільства. Тому фондом у рамках цього напрямку діяльності було створено одразу кілька ініціатив. Цікавим прикладом є Університет третього віку "Протон" – місце, де літні люди можуть продовжити навчатися. Цей університет працює ще з 2009 року і дає змогу навчатися понад 2500 студентів щороку, і це лише в Києві. Тут можна вивчати українську культуру, інформаційні технології та мікропідприємництво, маркетинг та продажі, психологію, краєзнавство та ще велику кількість інших дисциплін. Таким чином люди після виходу на пенсію продовжують жити цікавим та активним життям, розширюють свій світогляд, а також покращують свої навички у різних цікавих напрямках.

Також фондом було створено Український пенсійний форум, який є експертною платформою та фундаментом для розробки пенсійної стратегії України. Саме в рамках цього форуму відбувається дискусія та робота над формуванням стратегії забезпечення гідної старості в Україні. А ще одним цікавим проєктом є безкоштовні покази фільмів у кінотеатрі "Жовтень".  Це постійний проєкт, в рамках якого бабусі та дідусі можуть відвідати кінотеатр безкоштовно та подивитися сучасні романтичні комедії та мелодрами останніх років випуску. Навіть під час пандемії цей проєкт функціонував, лише з маленькими змінами – сертифікат про вакцинацію та маска були обов'язковими. І це дійсно цікава ініціатива, адже похід в кінотеатр є досить дорогим, а люди літнього віку так само хочуть відвідувати такі заклади.

Загалом же фонд має ще велику кількість постійних проєктів та ініціатив, що актуальні саме зараз. Тут допомагають літнім людям, що живуть неподалік гарячих точок, надаючи їм гуманітарну допомогу, опікуються пансіонатами, які опинилися у зонах підвищеної небезпеки. Доставляють допомогу і адресно, закриваючи потреби у продуктах, ліках та інших засобах й речах, які необхідні стареньким самотнім людям.

Кожен заслуговує на гідну старість. І кожен може допомогти забезпечити її іншим. Можна допомогти локально, оплативши продуктовий кошик знайомій, або ж і незнайомій людині літнього віку. А можна зробити внесок у роботу фонду, надавши допомогу в закритті якоїсь із потреб підопічних. Так, ми не знаємо, як складеться наша старість. Але ми в силах зробити її достойною для інших.

Мої відео