Фіксація факту руйнування (знищення) майна внаслідок збройного конфлікту

Фіксація факту руйнування (знищення) майна внаслідок збройного конфлікту
355434 ПЕРЕГЛЯДІВ

Черкащина продовжує приймати та розміщувати співвітчизників з деокупованих територій та територій де ведуться активні бойові дії. Однією із вагомих підстав, що спонукають українців переїжджати зі своїх населених пунктів, є об’єктивна необхідність порятунку життя, а також знищене або зруйноване житло.

Людей, котрі залишились без даху над головою, хвилює питання  відшкодування шкоди завданої руйнуванням (знищенням) майна внаслідок збройного конфлікту. Тож, детальніше про це інформує фахівчиня Черкаського місцевого центру з надання БВПД Юлія Гурнак.

Отримання компенсації у даному випадку безпосередньо залежить від наявності документів та достатнього обсягу зібраних доказів руйнування майна  чи повного його знищення.

Тому, надзвичайно важливо дотриматись процедури фіксації факту руйнування (знищення) майна. Зокрема, слід:

  • зібрати інформацію про дату і обставини нанесення шкоди майну, зокрема, використовуючи інформацію зі ЗМІ, від органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, Збройних Сил України, тощо;
  • зробити різнопланові і детальні фото та відеозаписи пошкодженого або зруйнованого об’єкту як ззовні, так і зсередини із прив’язкою до місцевості (знімати адресні таблички, увімкнути геолокацію на телефоні, з якого ведеться зйомка).

Також варто знайти фото та відеозаписи з відкритих джерел, у тому числі в мережі Internet та/або соціальних мережах на яких може бути зображено пошкоджений об’єкт.

Важливо зберігати такі медіа-дані без жодних змін (з назвами та метаданими, якісні) на окремому носії та зробити текстові файли до фото/відео матеріалів з описом.

Якщо це можливо, слід зібрати письмові пояснення у свідків руйнування чи пошкодження майна (по можливості спілкування зі свідками на фоні зруйнованого об’єкту). Розмову зі свідками краще записувати на відео або диктофон, попередньо отримавши їх згоду та зберегти їхні контактні дані для подальшої комунікації.

Надалі рекомендовано вжити всіх можливих заходів для отримання документів, що підтверджують факт руйнування або знищення майна,  від державних органів, а саме, звернутись:

  • до військово-цивільної адміністрації для отримання акту про руйнування/пошкодження;
  • до органів Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) для отримання акту пошкоджень (руйнувань), складеного, наприклад, при виїзді на пожежу або участі у рятувальній операції.

Окрім доказів, що підтверджують факт знищення/руйнування житла, знадобляться докази, що підтверджують право власності на втрачене майно. Такими документами є, зокрема:

  • договори купівлі-продажу, дарування, міни, тощо;
  • свідоцтво про право власності на майно;
  • витяги з реєстрів (Єдиний реєстр нотаріальних дій, Державний земельний кадастр тощо);
  • свідоцтво про право на спадщину тощо.

До непрямих доказів можуть відносились: квитанції (або подібні документи) про сплату податку на майно за земельну ділянку під будинком; технічний паспорт житла, фотографії та квитанції про обслуговування, заяви свідків та інші.

Щоб у майбутньому мати можливість отримати компенсацію за зруйноване житло, необхідно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно, до якого долучити зібрані докази. А подати відповідне повідомлення можна на порталі Дія, через Центр надання адміністративних послуг чи нотаріуса.

Це повідомлення зберігатиметься в Державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Також необхідно звернутись із заявою про злочин та заявою про визнання потерпілою особою до правоохоронних органів.

Довідково. Отримати більш детальні роз’яснення та консультації  щодо залучення адвоката для супроводження у кримінальному процесі та представництві інтересів у суді, можливо звернувшись до найближчого бюро  безоплатної правової допомоги, адресу якого можна знайти за посиланням: https://bit.ly/bpd_buro або зателефонувавши до контактного центру системи надання безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Теги: #БПД #ПравоваДопомога #legalaid,фіксація знищеного майна
Мої відео