Нафтопереробні заводи Російської Федерації, які постраждали від атак дронів, зменшили обсяги переробки нафти, а деякі з них досі не відновили свою роботу, повідомляє агентство Bloomberg

Нафтопереробні заводи Російської Федерації, які постраждали від атак дронів, зменшили обсяги переробки нафти, а деякі з них досі не відновили свою роботу, повідомляє агентство Bloomberg
295368 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом останнього тижня російські нафтопереробні заводи обробляли лише 5,16 мільйонів барелів нафти на день, що на 380 тисяч менше, ніж у грудні - імовірною причиною цього є наслідки ударів дронів. Про це повідомляє Bloomberg.

Агентство зв'язує це з атаками українських дронів на нафтопереробну інфраструктуру Росії, які розпочалися до січня. У порівнянні з першим тижнем лютого, обсяг нафтопереробки скоротився на 94 000 барелів.

Зменшення обсягів переробки сталося на Рязанському НПЗ (Роснафта), Волгоградському НПЗ (Лукойл), а також на Ільському та Афіпському НПЗ, всі вони стали об'єктами атак українських безпілотників в останні тижні.

Туапсинський НПЗ Роснафти, який постраждав 25 січня від пожежі (імовірно, виникло від удару безпілотника), поки не відновив роботу, а завод з переробки конденсату Новатека в Усть-Лузі, після місячного простою, відновив роботу лише частково, повідомили в Bloomberg.

На початку грудня Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) повідомив, що Росія втратила 34 мільярди євро експортного доходу після введення заходів західними країнами щодо цін на російську нафту та набуття чинності заборони на її імпорт морем до країн ЄС. Це можна порівняти з запланованими на 2024 рік видатками російського бюджету на безпеку.

За даними Центробанку РФ, виторг найбільших нафтогазових компаній у Росії за підсумками січня-вересня 2023 року зменшився на 41%.

У середині лютого агентство Reuters повідомило, що Росія у січні втратила 1 мільйон тонн експорту нафтопродуктів після ударів України по найбільших нафтопереробних заводах, що складає майже 10% від загального обсягу.

Мої відео