"Проблему безпритульних тварин мають вирішувати на законодавчому рівні": волонтерка Катерина Демчук

"Проблему безпритульних тварин мають вирішувати на законодавчому рівні": волонтерка Катерина Демчук
13604 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні не рахують кількість безпритульних тварин. Лише інколи підрахунки вели зоозахисники. За останніми даними міжнародної організації Animal ID, найбільша кількість безпритульних тварин спостерігалася в Кривому Розі. Так, загальна їх кількість - 5192, стерилізовані - 19,42%, потенційно власницькі - 6,71%. Найменший підрахунок безпритульних в місті Городок, Львівська область. Загальна кількість - 65, стерилізовані - 3,7%, потенційно власницькі - 25,93%. Поки питання безпритульних тварин в Україні залишається не вирішеним, люди продовжують жорстоко поводитися з ними. За яким умов бездомних тварин на вулицях стане менше та що повинна зробити влада, щоб розв'язувати проблему в даній сфері, читайте в нашому матеріалі.
За визначенням Закону України " Про захист тварин від жорстокого поводження " безпритульні тварини - це домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угруповання, здатні розмножуватися поза контролем людини.
Волонтерка у КП "Притулок для тварин" Катерина Демчук говорить, що на сьогодні держава повинна займатися питанням бездомних тварин. В кожному місті країни мають створити організації, які турбуватимуться життям цих тварин. Адже наразі безпритульними тваринами займаються звичайні люди, які використовують свій час та кошти.
"Європа та Німеччина є взірцями у сфері поводження з безпритульними тваринами. В цих країнах врегульовано на законодавчому рівні питання бездомних. Держава потурбувалася, щоб тварини не знаходились на вулиці, а мали притулок у відповідних організаціях. До того ж притулки не переповнені, адже постійно собаки чи коти відправляються в родину. А за тваринами існують черги майбутніх власників, які сплачують кошти, які були витрачені притулком на догляд за твариною", - стверджує волонтерка.
Притулки в Україні не розв'язують проблему бездомних тварин, наголошує Катерина Демчук. Вони надають можливість тимчасового проживання, але не більше.
Приватні притулки існують коштом пожертвувань та волонтерської діяльності. Волонтери купують хороший корм та ліки для тварин. Міськими притулками опікується міська влада. Однак, кошти виділяються на звичайну дешеву їжу та антибіотики. А от згідно з законом, " притулки для тварин проводять свою діяльність внаслідок коштів їх власників, а також будь-яких інших не заборонених законом джерел".
21 лютого 2006 року Верховна Рада України прийняла Закон України #3447-IV " Про захист тварин від жорстоко поводження ". В Законі йдеться про захист від страждань і загибелі тварин унаслідок жорстокого поводження з ними, захист їх природних прав та укріплення моральності й гуманності суспільства. Волонтерка наголошує на тому, що громадяни України повинні з розумінням відноситися до безпритульних тварин. Адже тільки в наших руках їхня доля та майбутнє. Тільки людська безвідповідальність призводить до проблем збільшення бездомних собак та котів на вулицях.
"Проблему безпритульних тварин можна вирішити лише завдяки чіткій державній політиці. Насамперед має бути прийнятий Верховною Радою України закон щодо заборони утримання українцями породистих котів та собак. Заборонити розмножувати їх та продавати. Цим можуть займатися лише притулки, які мають ліцензію та сплачують налоги державі. Потім, якщо ви хочете придбати кота чи собаку, які стануть домашніми улюбленцями, потрібно чіпувати тварину в єдиній базі України, а також провести вакцинацію. Важливо, щоб уряд України створив комітети по вилову безпритульних тварин, домовився з клініками та провів обов'язкову стерилізацію. Якщо ж створити таку програму, то частково проблему в цій сфері буде вирішено", - говорить Катерина Демчук.

Мої відео