NO SMOKING FRIENDLY. З 11 липня у визначених громадських місцях заборонено курити пристрої для нагрівання тютюну

NO SMOKING FRIENDLY. З 11 липня у визначених громадських місцях заборонено курити пристрої для нагрівання тютюну
367222 ПЕРЕГЛЯДІВ

11 липня 2022 року громадська організація «Життя» провела прессніданок у закладі ресторанного господарства «Корчма Тарас Бульба» з нагоди набуття чинності норми антитютюнового Закону 1978-ІХ, щодо захисту громадян від вторинних тютюнових та нікотинових викидів. Норма передбачає заборону куріння сигарет для нагрівання у визначених законом громадських місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами (куріння яких заборонено з 2012 року). Також норми Закону забороняють курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місця. 

«Право громадян на бездимне середовище на робочих місцях та у громадських приміщеннях буде захищено законом. Я вірю, що допоки Збройні Сили України захищають всіх нас на фронті – антитютюновий Закон №1978-ІХ працюватиме на захист здоровʼя українських дітей та молоді у тилу», – заявила Лада Булах, народний депутат України, член Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

 

Що забороняється курити, вживати, використовувати з 11 липня 2022 року:

      пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;

      електронних сигарет;

      кальянів;

      трав’яних виробів для куріння;

      тютюнових виробів (та предметів, пов’язаних із їх вживанням).

 

 

Де заборонено куріння?

Інфографіка з переліком місць

Перелік місць, де заборонено куріння цих тютюнових та нікотинових виробів, вичерпно визначено законодавством.

«Не існує безпечного рівня вторинних тютюнових чи нікотинових викидів або диму. Законодавча заборона куріння пристроїв для нагрівання тютюну на робочих місцях та у громадських приміщеннях забезпечує найвищий рівень захисту здоров'я населення від вторинного диму. Це сприятиме зниженню рівня захворювань та передчасної смертності спричинених вторинними тютюновими та нікотиновими викидами» - повідомив Олег Дудін,  головний фахівець із поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров'я України.

 

Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну стає заборонено на рівні з сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених Законом громадських місцях.Відповідальність за порушення Закону несуть як курці-порушники, так і суб’єкти господарювання, де вчиняється правопорушення. Контроль за дотриманням бездимного законодавства фізичними особами покладений на органи Нацполіції.

Держпродспоживслужба веде нагляд (контроль) за субʼєктами господарювання щодо дотримання заборони куріння. Скаргу на куріння у забороненому Законом місці можна подати в електронний спосіб навіть з мобільного телефону.

 

«Держпродспоживслужба готова реагувати на скарги споживачів щодо випадків куріння чи вживання у заборонених місцях тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів, а тепер і пристроїв для нагрівання тютюну. Я сподіваюся, що українці, які курять, поважають оточуючих та цінують їхнє право на бездимне середовище, тож будуть дотримуватися норм бездимного законодавства»,наголосив Юрій Сахно, головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Департаменту захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами

 

 

Під час події у закладі «Корчма Тарас Бульба», відповідно до Закону, було розміщене інформаційне повідомлення відвідувачів про заборону куріння та вживання всіх тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів та пристроїв для нагрівання тютюну. Адміністрації приміщень установ та закладів усіх форм власності зобов'язані розмістити такі повідомлення у заборонених для куріння місцях.

 

Відповідальність за порушення Закону

 

 

Згідно з репрезентативним опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у травні 2022 року серед жителів України (віком 18 років і старших), абсолютна більшість респондентів (80%) підтримують заборону куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання у громадських місцях (їх курять із пристроями, які в Україні представлені брендами glo, IQOS). Разом з цим 86% опитаних підтримують розширення громадських місць, вільних від диму (наприклад, робочі місця, офіси, приміщення підприємств, готелі).

«З 11 липня 100% громадських приміщень та робочих місць у приміщеннях вільні від тютюнового диму та токсичних викидів електронних сигарет та кальяну. Здоров'я працівників та відвідувачів захищено законом. Дякуємо, що не курите у визначених місцях, тим паче, що майже всі місця на вулиці й надалі доступні для куріння. Повага та взаємна підтримка робить наше суспільство сильнішим для перемоги.», – зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор громадської організації «Життя».

 

Заклади громадського харчування також підтримують заборону на куріння пристроїв для нагрівання тютюну, адже це дозволить як відвідувачам, так і працівникам дихати чистим повітрям та не піддаватися додатковому ризику.

 

«У день набуття чинності норм цього закону, я хотіла б закликати людей з готовністю прийняти ці зміни. Світ змінюється і ми разом з ним. Змінюється культура відпочинку в нашій країні – в здоровий та правильний бік. Я думаю, гості, навіть курці, мають сконцентрувати свою увагу на позитиві. В закладах буде свіже повітря, а люди зможуть відвідувати заклади родинами, приходити з дітьми, не наражаючись на сморід від е-сигарет та ТВЕНів та проводити в ресторанах більше часу», – підкреслила керуюча рестораном «Корчма Тарас Бульба», Олена Черкасова.

 

Щороку 85 тисяч українців помирають від хвороб спричинених курінням. Значної шкоди куріння завдає й економіці нашої держави: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати рік складають 3,2% ВВП України, або близько 179 млрд грн (станом на 2021 рік) внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальних виплат та лікування хвороб, викликаних курінням.

 

Для контактної інформації: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, [email protected]

Мої відео