Репродуктолог Київ: Важливість зайвої ваги у гінекології

Репродуктолог Київ: Важливість зайвої ваги у гінекології
143328 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про важливість зайвої ваги в акушерстві та гінекології.⠀ 

Фертильність та зайва вага 

Жирова тканина грає величезну роль репродуктивної системи жінки. Вона виробляє значну кількість зайвих для організму жінки гормонів, які порушують менструальний цикл та призводять до ановуляції. Через це менструації нерегулярні, а відсутність овуляції стає причиною безпліддя. Тому однією з найважливіших рекомендацій репродуктологів є нормалізація ваги. Дуже часто (у 50% випадків) при невеликому зниженні маси тіла у жінок відновлюється овуляція, а у 30% випадків завдяки цьому настає вагітність. Якщо ж безпліддя пов'язане і з іншими факторами, при яких показано ЕКЗ, то зайва вага тут буде не зайвою. Адже чим більша маса тіла, тим більші дози гормональних препаратів будуть використовуватись для стимуляції яєчників. До того ж у жінок з ожирінням шанси успішності програми ЕКЗ на 30% нижчі, ніж у жінок з нормальною вагою. 

Зайва вага та вагітність. 

Велику роль вага майбутньої матусі грає у перебігу вагітності. Таким чином, наявність надлишкової маси тіла є однією з причин викиднів у першому триместрі. У більш гладких матусь виникає ризик до звітності, гіпертонії та появи білка в сечі, що може призвести до пізнього гестозу та еклампсії. Часто зайва вага стає причиною розвитку цукрового діабету під час вагітності. А у зв'язку з порушенням скорочення матки, якому сприяють ожиріння, жінкам важче народжувати, через що вдаються до кесаревого розтину. 

Зайва вага та цукровий діабет другого типу. 

Порушення у вуглеводному обміні та інсулінорезистентність є однією з причин надмірної маси тіла та розвитку цукрового діабету другого типу. А у жінок із наявністю синдрому полікістозних яєчників шанси придбати це захворювання збільшуються у кілька разів. Також ні для кого не секрет, що ожиріння призводить до порушень роботи серцево-судинної системи, а саме розвиток гіпертонії та атеросклерозу. 

Зайва вага у чоловіків. 

До гормонів, які виробляються жировою тканиною, відноситься естроген - один з основних жіночих гормонів. В організмі чоловіка також в нормі є невелика кількість його. Але при ожирінні кількість естрогенів перевищує нормальні показники, а це своєю чергою впливає на якість та кількість сперматозоїдів. 

Як визначити індекс маси тіла (ІМТ)? 

Розділіть свою вагу на зріст у квадраті. Якщо отримана частка становить від 19 до 24, то Ваша вага в межах норми. ІМТ 25-29 – у Вас надмірна маса тіла. При ІМТ вище 30 є ризик проблем із репродуктивною функцією та розвитком інших супутніх захворювань. 

Тому за наявності зайвої ваги варто задуматися про здоровий спосіб життя. А в Організації правильного харчування може допомогти ендокринолог-дієтолог, але при цьому обов'язково мають бути фізичні навантаження, особливо кардіо (ходьба, велотренажер, плавання). Лікар репродуктолог допоможе розібратися з гормональними порушеннями та нормалізувати менструальний цикл. 

Теги: Репродуктологія Київ
Мої відео