Репродуктивна медицина

                                                       Репродуктивна медицина
192456 ПЕРЕГЛЯДІВ

Останнім десятиліттям репродуктивна медицина стала розвиватися особливо динамічно. Завдяки передовим медичним технологіям тисячі бездітних пар змогли реалізувати свою мрію мати власну дитину, яка пов'язана з ними генетично.

Ефективність та безпека застосування сучасних репродуктивних технологій для лікування безпліддя безпосередньо залежить і від якості супутніх послуг, насамперед юридичних та консалтингових. Саме до цих послуг сьогодні висуваються найвищі вимоги, оскільки процес виконання репродуктивних програм включає не лише медичні, а і юридичні, психологічні та інші аспекти. Надавати такі специфічні послуги непросто.

У широкому значенні слова термін «допоміжні репродуктивні технології» (ДРТ) можна було б застосувати до будь-якого виду лікування, що застосовується для збільшення ймовірності зачаття. У сучасній термінології термін ДРТ відноситься до втручань, пов'язаних з екстракорпоральним заплідненням (ЕКО) та перенесенням ембріона. Нижче наведено короткий огляд сучасних процедур ДРТ.

Екстракорпоральне запліднення (ЕКО)
Інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда (ІКСІ)
Донорство яйцеклітини
Сурогатне материнство Програма "Донорство яйцеклітин (ооцитів)" призначена для жінок, у яких яйцеклітини відсутні або високий ризик народження дітей зі спадковою (генетичною) патологією, або при повторних невдалих спробах методів штучного запліднення. На сьогодні така програма надає можливість подружній парі, що має серйозні патології яйцеклітин або сперми, разом пройти шлях вагітності та пологів.

Бажаний результат досягається за допомогою програми екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) із застосуванням донорських яйцеклітин. У таких випадках яйцеклітини отримують від іншої здорової жінки-донора, запліднюють ці донорські яйцеклітини спермою чоловіка безплідної пацієнтки або спермою донора та отримані ембріони переносять у порожнину матки безплідній жінці-реципієнту. Жінка-реципієнт має бути обстежена терапевтом та надати висновок про відсутність протипоказання для вагітності та пологів. В іншому, пара проходить передбачене перед програмою ЕКЗ, необхідне обстеження.

Імовірність настання вагітності визначається безліччю різних факторів та індивідуальна у кожному конкретному випадку. Потенційним батькам надається інформація про загальну характеристику зовнішності донора: зріст, вагу, колір волосся та очей, національність, освіту, наявність сім'ї та дітей, група крові та резус-фактор.

Донору виплачується матеріальна винагорода за співпрацю та чітке виконання всіх лікарських рекомендацій. Від цього залежить і успіх лікування безплідної пари, і стан репродуктивної системи самого донора.

Інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда (ІКСІ) проводиться у програмах ЕКЗ для збільшення ймовірності запліднення.

Процедура полягає у введенні одного сперматозоїда в яйцеклітину під мікроскопом за допомогою спеціальних інструментів.

ІКСІ вперше була зроблена в 1992 р. і найкращим видом лікування важкої чоловічої безплідності. ІКСІ можна використовувати і при безплідності з не встановленими причинами. Частота вагітностей однією спробу ІКСІ становить 30-35%.

Сурогатне материнство (гестаційне) одна з технологій допоміжної репродуктивної медицини, при якій жінка добровільно погоджується виносити й народити генетично чужу їй дитину, яка буде потім віддана на виховання іншим особам її генетичним (потенційним) батькам.

Зважаючи на неоднозначне ставлення суспільства до даної методики, вірніше до факту використання тіла жінки, яка народжує, але не стає в результаті матір'ю, сурогатне материнство найбільш відомим для людей способом лікування безпліддя. Однак на практиці він застосовується відносно рідко, у відсотковому відношенні до інших методів допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ).

Сурогатне материнство відповідно до чинного законодавства України може застосовуватись лише за медичними показаннями. Такий метод показаний жінкам, які перенесли оперативні втручання на репродуктивні органи, наприклад, операцію з видалення матки. У програмах сурогатного материнства також беруть участь жінки з деформацією та аномаліями матки, а також за наявності захворювань, які перешкоджатимуть сприятливому результату вагітності та пологів.

При дозволеному Україні гестаційному вигляді сурогатного материнства Сурогатна мати неспроможна передати дитині свій генетичний матеріал, тобто. дитина жодним чином не пов'язана з нею.

Перспективи репродуктивної медицини

Репродуктивна медицина постійно розвивається. На даний момент вчені розробляють нові репродуктивні технології, серед яких слід зазначити методику IVM (in vitro maturation), ЕКО від трьох батьків та трансплантацію матки.

 

IVM – це отримання та дозрівання ооцитів у лабораторії для запліднення яйцеклітини. Технологія створена для пацієнток з онкологічними захворюваннями та для тих жінок, які не відповідають на класичні схеми стимуляції.

 

Ще одна ДРТ у гінекології — ЕКО від трьох батьків. Вона дає можливість використовувати донорську цитоплазму яйцеклітини для підвищення якості ембріонів у пацієнток старшого репродуктивного віку та у тих, хто страждає від мітохондріальних захворювань.

 

Трансплантація матки, своєю чергою, може стати альтернативою сурогатному материнству. За допомогою цієї методики вже вдалося виносити та народити 9 дітей.

Репродуктивна медицина є однією з найбільш затребуваних областей медицини, що дуже швидко розвиваються. Питанням репродуктивного здоров'я, зокрема лікуванню безпліддя та сучасним допоміжним репродуктивним технологіям (ДРТ), останнім часом приділяється пріоритетна увага у всіх розвинених країнах світу, у тому числі й в Україні. Слід зазначити, що протягом останніх десятиліття репродуктивна медицина нашій країні як вийшла дуже високий рівень, а й продовжує стрімко розвиватися відповідно до міжнародних стандартів.

 

26-28 травня 2016 року у м.Харкові за підтримки Української асоціації репродуктивної медицини та Харківського національного медичного університету, а також за всебічної допомоги компанії MSD, яка цього року брала участь у симпозіумі як генеральний спонсор, відбувся Міжнародний симпозіум «Репродуктивна медицина в Україні – 25 років успіху», який був присвячений 25-річчю першої в Україні дитини, зачатої та народженої завдяки методикам екстракорпорального запліднення.

Мої відео