Порятунок дитини, яка не могла повноцінно дихати: спеціалісти Охматдиту провели унікальну операцію на грудній клітці.

Порятунок дитини, яка не могла повноцінно дихати: спеціалісти Охматдиту провели унікальну операцію на грудній клітці.
398447 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вперше в Україні в Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" були проведені операції на грудній клітці дитині із асфіксичною торакальною дистрофією. Про це повідомила пресслужба лікарні "Охматдит" у своєму офіційному акаунті на Facebook.

Хлопчик народився із рідкісним синдромом - асфіксична торакальна дистрофія, який відзначається рідкою винятковістю, не більше одного випадку на 130 тисяч новонароджених. У таких дітей грудна клітка має дзвіноподібну форму, що обмежує функцію легень.

Фахівці лікарні вперше в Україні вирішили використати для немовляти метод хірургічного лікування - латеральну торакальну експансію. Операція дозволила поетапно збільшити об'єм обох половин грудної клітки. Такий підхід раніше використовувався тільки в декількох провідних клініках США, Британії та Італії.

Операцію провели у два етапи: на правому боці у 1,5 місяці та на лівому у 2,5 місяці. "Суть процедури полягає в послідовному перерізанні 6 ребер шахматним чином, а потім їх об'єднанні спеціальними металевими конструкціями. Це призводить до подовження ребер вдвічі. Як результат, об'єм грудної клітки збільшується", - розповів хірург Євген Руденко.

Наразі у хлопчика вже зажили післяопераційні рани, він активно вправляється самостійно дихати, а обстеження показали позитивні зміни - об'єм грудної клітки значно зріс.

Мої відео