Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одноголосно ухвалила резолюцію «Становище дітей України».

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одноголосно ухвалила резолюцію «Становище дітей України».
142820 ПЕРЕГЛЯДІВ

Резолюція щодо положення дітей в Україні, яка закликає країни-члени визнати депортацію українських дітей росією геноцидом, була прийнята Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ). Про це повідомила член постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Євгенія Кравчук у своєму пості в Facebook 25 січня.

У порівнянні з Резолюцією 2495 (2023), яку ПАРЄ ухвалила у квітні минулого року, новий документ містить додаткові положення, спрямовані на захист українських дітей. Євгенія Кравчук підкреслила важливість того, що документ підтверджує, що депортація дітей України вважається воєнним злочином, злочином проти людяності та містить ознаки геноциду.

ПАРЄ закликала посилити політичну та гуманітарну підтримку для захисту внутрішньо переміщених дітей України. Резолюція також підтримала ініціативу "Bring Kids Back UA" та створення Міжнародної коаліції країн з повернення маленьких українців.

ПАРЄ закликає національні парламенти визнати депортації та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей геноцидом. Також вони повинні повідомляти Україну про перетин кордону громадянами росії, які незаконно усиновили чи встановили опікунство над українською дитиною. Резолюція також закликає до введення та дотримання санкцій проти росії та Білорусі, а також включення осіб, причетних до депортації українських дітей, до санкційних списків.

ПАРЄ також планує зміцнити співпрацю через створення Ad hoc комітету, який допоможе парламентаріям сприяти покращенню становища дітей України, де б вони не перебували.

Депортація українських дітей вважається одним із воєнних злочинів росії. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна та дитячого омбудсмана Росії Марії Львової-Бєлової через це. Зараз відомо про примусову депортацію щонайменше 19 453 українських дітей в росію. Україна також представила докази участі Білорусі у депортації українських дітей.

27 квітня 2023 року ПАРЄ визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію росії. ПАРЄ закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

27 листопада 2023 року в ПАРЄ був утворений спецкомітет щодо становища українських дітей. Він займається порушеннями прав дітей російськими окупантами, депортацією та викраденням українських дітей.

Мої відео