Безпечне грудне вигодовування в період COVID-19: поради консультантки з грудного вигодовування Світлани Тимчій

Безпечне грудне вигодовування в період COVID-19: поради консультантки з грудного вигодовування Світлани Тимчій
379997 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли жінка хвора на COVID- 19, але при цьому вагітна або ж має народжувати дитину, вона не знає чи прикладатимуть її немовля в перші хвилини його життя до грудей або ж чи виконуватиме функцію грудного вигодовування надалі.
В період, коли жінка виношує дитину й дає її життя, вона хоче створити для неї всі безпечні умови для розвитку. Тож цілком природно отримати від експертів поради щодо безпечного вигодовування в період пандемії коронавірусу.
Грудне вигодовування завжди залишалося корисним. Й на користь лактації існує вдосталь поширених аргументів: контакт матері й дитини, хороший ріст та розвиток немовляти, захист від шкідливих навколишніх збудників.
В Unicef стверджують, що підтверджених випадків передачі COVID-19 від материнського молока до дитини не виявлено. Ба більше, експерти з грудного вигодовування кажуть, що немає причин припиняти лактацію під час пандемії ковіду.
Також матері важливо безпечно годувати груддю й зберігати той важливий контакт матері з новонародженим малюком й перебувати якомога більше часу поруч. Підтримка рідних, здоровий малюк стануть важливими факторам одужання матері.
Як годувати груддю, якщо мати почуває себе погано? Чи варто продовжувати лактацію в період коронавірусу? Яких правил потрібно дотримуватися хворій мамі? Далі в нашому інтерв'ю з консультанткою з грудного вигодовування Світланою Тимчій.
- Чи можна продовжувати грудне вигодовування, якщо мама хвора на ковід?
- Годувати однозначно можна і треба, на цьому неодноразово наголошує ВООЗ. Так, жінки з підозрою на COVID-19 або підтвердженою коронавірусною інфекцією можуть годувати грудьми, якщо вони того хочуть. При коронавірусі немає доведених випадків зараження через грудне молоко. Доведено лише наявність захисних антитіл, імуноглобулінів та антибактеріальних компонентів у грудному молоці.
- Як мінімізувати ризик зараження малюка?
- Часто мити руки водою з милом або використовувати спиртовмісний антисептик для рук, особливо перед дотиком до дитини; надягати медичну маску перед будь-яким контактом з дитиною, в тому числі під час годування грудьми; при чханні або кашлі прикривати обличчя одноразовою серветкою; використану серветку слід негайно викинути й знову вимити руки; регулярно мити та дезінфікувати поверхні, до яких торкається мати дитини.
- Чи можуть вакцинуватися при COVID-19 матері, які годують груддю?
- Жінці, яка годує груддю можна запропонувати вакцину, яка входить до рекомендованої групи для вакцинації (наприклад, вакцина для медичних працівників). Наразі не рекомендується припиняти грудне вигодовування після вакцинації. Крім того, ще не було виявлено суттєвих відмінностей між годуючими матерями та жінками, які не годують, щодо побічних ефектів та рівня антитіл, що утворюються після вакцини COVID-19. Немовлята вакцинованих матерів не мали жодних проблем, пов’язаних з вакцинацією. Навряд чи компоненти вакцини COVID-19 могли б виділятися з грудним молоком і в будь-якому випадку перетравлюватися в кишківнику немовляти.
Жодна з вакцин, розроблених до цього часу проти COVID-19, не вміщує живих атенуйованих вірусів. Вакцина не може спричинити COVID-19 у вакцинованої людини або змінити їх генетичний матеріал.
- Поради мамам, які вагаються чи продовжувати лактацію, чи ні.
- Перш за все, ви маєте знати, коли ви можете захворіти чи захворіли. Продовжувати грудне вигодовування набагато безпечніше, ніж відлучати немовля від грудей й переводити на суміш. Грудне вигодовування захищає малюка від інфекцій. Зіткнувшись з хворобою, організм мами починає виробляти захисні антитіла, які переходять в грудне молоко й водночас захищають малюка. Крім того, дитина взаємодіє зі збудником ще до того, коли мама відчула прояви хвороби, в інкубаційному періоді, тож зустріч дитини з вірусом вже відбулась. Вчені намагаються зрозуміти, чому змінюється склад молока, коли дитина починає хворіти (це доведений факт). За однією з версій, коли мама поруч із малюком, вона вдихає запах дитини й контактує з її мікрофлорою.
Мамин імунітет отримує сигнал, проти якого мікроорганізм виробляє антитіла, і мозок змінює склад молока. Отже, якщо ви захворіли, з великою ймовірністю, ви вже заразили малюка (а, може, ви одночасно контактували з носієм). Але ваше молоко допоможе не розвиватися хворобі далі.

Мої відео