Що таке "сенситивний підхід" до наркоспоживачів: думка експертів

344185 ПЕРЕГЛЯДІВ
Більше 30% засуджених в Україні потрапляють до в’язниці за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних речовин.
При цьому на утримання одного засудженого на рік держава витрачає близько 130 тисяч гривень. Якщо ж людина залишається на волі і перебуває на пробації, то витрати значно менші - всього 10 тисяч на рік.
Змінити ставлення до наркоспоживачів суспільства загалом та правоохоронних органів зокрема - це необхідна умова, для того щоб люди із залежністю не ставали вигнанцями та не втрачали дорогоцінні роки у несприятливих тюремних умовах.
Сприяти цьому покликаний сенситивний підхід до наркоспоживачів.
Експерти переконують: варто сприяти тому, щоб працівник правоохоронного органу вбачав своїм завданням не притягнути до відповідальності, а зробити профілактику наркоманії в державі. Він має володіти елементами емпатії, бути чутливим, з розумінням ставитися до порушника закону.
А найкращі можливості для реалізації сенситивного підходу є у пробації (Пробація України Probation in Ukraine), до висновків якої у 80-90% випадків суди дослухаються.
Детальніше у сюжеті Право-ТВ
Проект «Забезпечення розумного балансу між наркополітикою та громадським здоров’ям в Україні» реалізовується ГО «Пенітенціарна ініціатива» за підтримки Міжнародний фонд "Відродження".
Теги: покарання, міністерство юстиції, наркозалежні,засуджено
Мої відео