Мішель Бачелет напередодні конференції з клімату: країни мають виконати взяті на себе зобов'язання

Мішель Бачелет напередодні конференції з клімату: країни мають виконати взяті на себе зобов'язання
327041 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет закликала усі країни світу негайно мобілізувати ресурси для пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптації до нього. Вона попередила, що бездіяльність обернеться згубними наслідками для всіх людей на нашій планеті може просто не залишитися.

З такою заявою Верховний комісар ООН виступила напередодні конференції з клімату у Глазго. Головна мета форуму – домовитися про заходи, які дозволять утримати глобальне потепління в межах 1,5 градусів за Цельсієм, як цього вимагає Паризька угода.

«Настав час припинити вимовляти порожні промови, порушувати обіцянки та не виконувати взяті на себе зобов'язання. Нам потрібно негайно приймати закони, здійснювати програми та своєчасно та належним чином вкладати інвестиції у розвитоку зеленої економіки», – заявила Мішель Бачелет.

Зміна клімату, пандемія COVID-19, нові конфлікти - людство підійшло до прірви та продовжує рухатися до неї.

Вона впевнена, що лише невідкладні заходи допоможуть пом'якшити або запобігти лихам, які матимуть «величезні, а в деяких випадках смертельні, наслідки для всіх нас, і особливо для наших дітей та онуків».

Мішель Бачелет закликала всі держави виконати свої фінансові зобов'язання в галузі клімату та розширити їх, а не нехтувати своїми обов'язками другий рік поспіль. «Вони мають негайно мобілізувати ресурси для пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптації до нього», – наголосила головна правозахисниця ООН.

Вона додала, що ресурси в першу чергу мають бути надані бідним і маргіналізованим спільнотам, які найбільше страждають від наслідків глобального потепління.

«Держави повинні також домовитися про екологічні та соціальні гарантії та забезпечити, щоб постраждалі мали доступ до ефективних засобів правового захисту відповідно до шостої статті Паризької угоди», – наголосила Бачеллет. Вона додала, що йдеться про виживання всіх людей.

«Якщо не буде здорової планети, на якій можна жити, не дотримуватимуться і прав людини, і якщо ми продовжимо йти нинішнім шляхом, то людей може не залишитися», – попередила Верховний комісар ООН.

Вона нагадала, що Рада з прав людини прийняла минулого місяця історичну резолюцію, в якій вперше визнає, що кожна людина має право на чисте, здорове та стійке довкілля.

"Це - важливий крок вперед, але від затвердження принципів потрібно переходити до конкретних дій, підкріплених ресурсами", - додала Бачелет. Вона підкреслила, що «потрійна загроза зміни клімату, забруднення та втрати біорізноманіття є найбільшим викликом прав людини в нашу епоху».

Шотландське місто Глазго мало стати місцем проведення конференції з клімату у 2020 році

Верховний комісар ООН нагадала, що уряди, комерційні підприємства та приватні особи несуть спільну відповідальність за попередження, пом'якшення та усунення несприятливих наслідків зміни клімату.

Закликавши перейти до економіки з нульовим рівнем викидів та перестати фінансувати діяльність, яка шкодить планеті, Бачелет запропонувала взяти на озброєння моделі ведення бізнесу, які забезпечують шанобливе ставлення до довкілля та захист прав людини. "Ми маємо змінити курс зараз - це наш єдиний вихід, якщо ми хочемо зберегти людство", - сказала Верховний комісар.

Раніше Мішель Бачелет нагадала про нещодавні екстремальні смертоносні кліматичні явища у всіх регіонах: великі пожежі в Сибіру та Каліфорнії; масштабні раптові повені у Китаї, Німеччині та Туреччині; хвилі тепла в Арктиці, що призвели до безпрецедентних викидів метану; безперервні посухи від Марокко і Сенегалу до Сибіру. Всі ці катастрофи, за її словами, потенційно можуть призвести до злиднів, голоду та переміщення мільйонів людей.

Внаслідок зміни клімату екстремальні погодні явища відбуваються все частіше і стають все більш масштабними.

 

За її словами, забруднення природи, спричинене тими самими моделями нестійкого споживання та виробництва, що й зміна клімату, є причиною приблизно кожного шостого випадку передчасної смерті. До того ж ці явища ведуть до зникнення багатьох видів флори та фауни, що також позначається на добробуті людей.

Мої відео