СИТУАЦІЯ НАВКОЛО СХІДНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ

СИТУАЦІЯ НАВКОЛО СХІДНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ
191321 ПЕРЕГЛЯДІВ

Біля кордонів України вкотре відмічено накопичування сил та засобів російських військових формувань.

За повідомленням деяких офіційних осіб США, а також країн Європи зафіксоване перекидання російських військ до кордону з Україною, що відображається у "незвичайному переміщенні" військової техніки та підрозділів у західному регіоні РФ.

Поінформовані джерела  повідомляють, що переміщення військ знову викликає занепокоєння, водночас лунають згадки з приводу скупчення військ РФ біля кордону з Україною у квітні цього року, ця подія спричинила міжнародний резонанс.

За повідомленнями авторитетних видань, у своєму зверненні до союзників у ЄС США повідомили про можливість потенційного вторгнення військ РФ до України.

"Дані оцінки, як вважається, засновані на інформації, якою США ще не поділились із урядами Європи. Останнє має відбутись до ухвалення будь-яких рішень щодо колективної відповіді, заявили джерела. Вони підкріплені доказами, які доступні громадськості, відповідно до офіційної особи, яка знайома із оцінками адміністрації США", - пишуть видання.

Були оприлюднені нові супутникові фотографії, які, підтверджують нещодавні повідомлення про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною.

Відновлення активних дій РФ по посиленню присутності військового контингенту поблизу кордону України збігся у терміні з завершенням спільних з Білоруссю масштабних військових навчань «Захід-2021» півтора місяця тому.

Також видання не обійшли стороною питання провокацій з боку РФ через перебування американських військових кораблів у Чорному морі. РФ, на свій манер, заперечила будь-які агресивні наміри, та звинуватила у всьому США.

У Кремлі критично відповіли на повідомлення західних ЗМІ, котрі проінформували про нарощування військ РФ неподалік українського кордону.

За словами речника президента Росії Дмитра Пєскова ця інформація «неякісний вкид», на який «не варто витрачати час».

«Якість цих публікацій навіть не варто коментувати, і загалом на них не варто звертати жодної уваги, тому що ви самі бачили, що там йдеться про кордон з Україною, показують кордон із Білоруссю і так далі», – пояснив представник РФ.

Після двох тижнів заперечень нарощування сил РФ на своєму кордоні, попри повідомлення західних ЗМІ, українська влада визнала загрозливе становище на  східному кордоні держави. Минулого тижня президент Зеленський заявив, що на українському кордоні скупчилися близько 100 тисяч російських військових: "Увесь світ чітко бачить, хто саме хоче миру, а хто концентрує майже 100 тис. військових на нашому кордоні", - заявив Зеленський.

Під час зустрічі у Брюсселі із українським міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію пояснити свої плани, пов'язані із нарощуванням своїх військ на кордоні з Україною. Він також заявив, що важливо припинити нарощування протистояння, поки воно не вийшло  з-під контролю. Генсек НАТО застеріг Росію від "агресивних дій".

Заяви керівника НАТО пролунали на тлі припущень про те, що Росія може готувати вторгнення до України.

Мої відео