Цього року державні виконавці стягнули на 76 мільйонів гривень аліментів більше

Цього року державні виконавці стягнули на 76 мільйонів гривень аліментів більше
320973 ПЕРЕГЛЯДІВ

Державні виконавці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) продовжують стягувати заборговані аліменти. Так, станом на 29 листопада 2021 року на користь дітей стягнуто 443 млн грн аліментів. Це на 76 млн грн більше за відповідний період минулого року.
Якщо рішення суду про стягнення аліментів не виконуються, у виконавців є можливість вплинути на боржника, це визначено Законом України "Про виконавче провадження". Зокрема, якщо розмір заборгованості перевищує суму платежів за три місяці, виконавець звертає стягнення на належне боржнику майно. У випадку, коли заборгованість перевищує суму за 4 місяці, застосовуються жорсткіші методи, передбачені Законом. Державний виконавець виносить постанови:
- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві управління транспортними засобами;
- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною і охолощену зброєю;
- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.
Передбачено також фінансові санкції. Так, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 1 рік, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 20 % суми заборгованості.
Якщо ж заборгованість становить 2 роки, накладається штраф у розмірі 30 % від такої суми.
А для заборгованостей в 3 роки та більше застосовується штраф у розмірі 50% суми несплачених платежів.

Мої відео