"ДонорUA" – популяризувати донорство крові разом

"ДонорUA" – популяризувати донорство крові разом
173261 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проєкти, покликані рятувати життя людей – це дійсно дуже важливо. І як уже відомо, такий порятунок може бути дуже у великій кількості життєвих питань – від гуманітарної допомоги й до прижиттєвої згоди щодо посмертного донорства органів. Але є в Україні та річ, що не просто може допомогти будь-кому, а й у якій можуть взяти участь майже всі охочі. Справа йдеться про донорство крові та її елементів.

Донорство – справа достатньо відома та поширена. Воно має не просто довгу історію, а й прошло величезну кількість різних змін. Так, ще колись пробували переливати кров від тварини до людини. Інколи це навіть приводило до успіху. Пізніше стали пробувати робити переливання від людини до людини. Саме таким чином у 1900 році змогли відкрити групи крові, а вже у 1912 навіть вивести поняття універсального донора та універсального реципієнта (люди з першою групою крові можуть надавати свою кров всім іншим, а люди з четвертою групою крові  приймати будь-яку, важливий лише резус-фактор). Суспільство пройшло довгий та досить тернистий шлях до розуміння різних специфічних речей щодо переливання, медики відкрили різноманітні хвороби, які можливо передати через переливання, навчилися ділити кров на різноманітні її складники (адже не завжди потрібна саме цільна кров, інколи є потреба лише в тромбоцитах чи плазмі). Але попри це донорство все одно не надто популярне. Люди й до цього часу нерідко не розуміють його та вірять у міфи.

В Україні рівень донорства  складає всього-на-всього трохи більше 11 донацій на 1000 осіб. Може здатися, що це не так мало. Але фактично це майже в три рази менше, ніж рівень донорства у розвинутих країнах (він складає 33 донації на 1000 осіб). Проте насправді цей рівень зростає, адже раніше він був ще меншим. Проте все одно немає нормальної координації між донорами та центрами крові. А пропаганда донорства насправді не така велика як хотілося б. Ті, хто могли б допомагати, просто можуть не знати достатньої кількості інформації та наважитися на це. Але існують організації, що покликані поширювати справжній стан речей.

"ДонорUA" можна назвати однією із таких. Хоча насправді це навіть не організація, а проєкт, що було створено Асоціацією молодих донорів України та однією з українських ІТ-компаній. Його було засновано ще у 2014 році. І одразу метою став розвиток культури донорства. Скоординувати людей, надати їм правдиву інформацію щодо діяльності Центрів переливання крові, позитивного впливу донорства на організм, а також створити фактичну базу донорів – все це було тою метою, якої хотіла досягти організація цим проєктом.

Місія "ДонорUA" – бути системою рекрутингу та управління донорами. Це не сайт Національної служби крові чи Міністерства охорони здоров'я. І тут не співпрацюють з ними. Натомість робота ведеться із конкретними центрами. І таким чином можна побачити справжню ситуацію, а не ту, яку дають офіційні органи. Фінансування проєкту відбувається за допомогою благодійників та компаній, що хочуть сприяти донорству в Україні. Підтримка звичайних людей та створення партнерських програм – це те, що справді допомагає існувати проєктові, і те, що фактично допомагає покращувати ситуацію із донорством.

Проєкт має свої дійсно важливі цілі. Популяризувати безоплатне донорство, підтримати реформи щодо служб крові та поширити інформацію щодо цього – саме до цього йде проєкт за допомогою своєї діяльності. Створюються й інші ініціативи, які також допомагають поширювати ідеї донорства, а разом з цим залучається ще більше коштів для інформаційної діяльності.

Так, наприклад, проводилися заходи "Мистецтво донорства", коли здати кров можна було у найкрасивіших місцях країни. Музеї чи виставки – там були всі умови для цього, і таким чином кількість донорів навіть перевищувала очікувану. Також були виставки, різні фестивалі, проводився фактично навіть свій власний – DonorUA Art Project. Митців запрошували проявляти свої таланти та створювати символіку донорства, переможець отримав грошову нагороду, а найкращі роботи були показані на виставках. І це дійсно довело, що порятунок життя – це мистецтво.

Окрім цього було створено щорічну подію, своєрідну премію, що відзначає найактивніших донорів. Як мінімум два роки вже проводяться такі "DonorUA Awards", де нагороджують заслужених, почесних та регулярних донорів, а також амбасадорів проєкту. Таким чином можна залучити тих, хто вже займається цією справою, до ще активнішого донорства, а тих, хто тільки наважується – підштовхнути до цього.

Проводилися й опитування щодо донорства в Україні. Рівень знань та обізнаності щодо цієї сфери дуже важливий. Треба розуміти, чи люди вірять у міфи, чи все-таки знають правдиву інформацію. Разом із дослідницьким агентством DigData було створено анкету на 10 хвилин із різними питаннями щодо донорства, яка поширювалася за допомогою соціальних мереж. Опитування проводилося онлайн та вже закінчилося, скоро можна буде дізнатися результати.

Також дуже важливою ініціативою стало створення своєрідної енциклопедії – Кровопедії. Це добірка статей на тему донорства, написаних простою та зрозумілою мовою. Що цікаво, навіть коли просто хтось шукає інформацію щодо тих чи інших аспектів донорства, наразі саме статті із неї будуть видаватися на перших рядках пошуковика. І це дуже радує, адже коректна та зрозуміло написана інформація важлива для всіх. Там можна знайти і те, як готуватися, і кому не можна це робити, й навіть історію донорства – лише обирай тему та читай.

Інформаційна робота щодо донорства – це дуже важливо. Окрім цього потрібно мати й коректну базу реципієнтів та донорів. Саме цим і займається "ДонорUA". Тому справді дуже добре, що існує такий проєкт, що своєю діяльністю сприяє порятунку життів людей.

Мої відео