Проєкт "Незламні" від громадської організації "Територія успіху" – допомогти жінкам, що потерпають від домашнього насильства

Проєкт "Незламні" від громадської організації "Територія успіху" – допомогти жінкам, що потерпають від домашнього насильства
158758 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нерідко жінкам дуже потрібна допомога. Скрутні ситуації можуть бути у всіх. І ніколи не здогадаєшся, хто може потрапити в таку. На жаль ще не придумали способів розпізнати того, хто може загрожувати домашнім насиллям. Воно є. Допомога потрібна. Та от не так багато організацій готові її надати. Але організація "Територія успіху" – робить це.

Організацію було засновано ще у 2008 році. І вже тоді створена на партнерських засадах, вона мала на меті допомагати людям. Утвердження принципів демократії, дотримання прав людини та допомога у скрутних життєвих ситуаціях – це одразу стало тою основою діяльності, на якій будувалося все. У організації розуміли та знали ситуацію із домашнім насиллям та хотіли допомогти. Хоча б у межах своєї області.

Пізніше, у 2014 році, "Територія успіху" виросла в хаб для інших громадських організацій. На її базі стали проводитися різноманітні конкурси, наприклад конкурс мінігрантів для втілення суспільно важливих проєктів. Також, маючи вже досвід у дослідженнях, оцінці діяльності органів влади та створенні нормативно-правових актів, саме ця організація взяла участь у написанні Універсального періодичного звіту. Що важливо – "Територія успіху" була причетна навіть до створення нормативних актів органів місцевого самоврядування. Тобто вплив організації фактично вийшов за межі лише допомоги своєю діяльністю.

Вже на момент 2018 року організація змогла посприяти підвищенню компетенції майже 300 громадських активістів. Тут надавали і продовжують надавати консультації громадським організаціям та різним ініціативним групам, сприяють проведенню різноманітних кампаній та створенню планів розвитку. Саме за допомогою цієї організації було створено базу інституцій громадянського суспільства. Загалом вже було надано понад тисячу юридичних консультацій. Якщо колись ця цифра вимірювалася десятками, то тепер вона величезна. Але попри таку діяльність основою залишалося одне – профілактика та попередження насильства.

Допомога понад 1000 осіб, створення саме за сприяння організації притулку для постраждалих від домашнього насильства, безоплатні юридичні та психологічні консультації, які справді необхідні жертвам аб'юзу – все це робить організація. Окрім допомоги потрібна і коректна система правозахисних підходів органів місцевої влади. І саме її адвокатують у "Території успіху". Окрім цього працює організація і локально із тими, хто цього потребує. Проводить тренінги, різноманітні зустрічі. Для привернення уваги до проблеми домашнього насильства створюються флешмоби, різноманітні вуличні акції та інформаційні кампанії. Було розроблено навіть корекційну програму для насильників. Окрім цього надаються психологічні консультації жертвам насилля, що насправді є дуже важливим. А не так давно було створено проєкт "Незламні". І він дійсно вражає.

Цей проєкт заснували спільно зі школою нігтьового сервісу "Natali&Nails". Перш за все це інформаційно-просвітницька кампанія. Нерідко, коли жінка ходить до одного і того ж самого майстра роками, вона може довіряти йому. І так можуть стати відомі якісь душевні переживання та навіть випадки домашнього насильства. Тому майстрові необхідно розуміти, як коректно відреагувати. Надати першу допсихологічну допомогу, підтримати. Але при цьому не вигоріти. Це дійсно важливо. Першочергова саме цим займався цей проєкт. Окрім цього було створено у його рамках подкаст, відеоролики та буклети з історіями тих жінок, що змогли побороти насилля.

А нещодавно у рамках цього проєкту його співзасновниця, Наталі Городова вирішила піти далі. Організація надавала допомогу в "Кіровоградському обласному соціальному центрі матері та дитини". Там вони й познайомилися із двома дівчатами – 15-річною та 22-річною Вікторіями (дуже цікаво вийшло, дівчата мають однакове ім'я). Обидві вони підопічні центру. І Наталі запропонувала їм навчитися чомусь новому та опанувати нову професію. Таким чином вони матимуть можливість працювати у сфері, що зараз насправді досить популярна.

У її в салоні є курс базового манікюру. Але його вартість близько 7000 грн. Жінка ж надала можливість цим двом дівчатам пройти такий курс безкоштовно. І з її слів, у них буквально очі загорілися від щастя. Вони вхопилися за таку можливість. І почали проходити курс.

На заваді не стало ні те, що однієї із дівчат 10-місячна дитина, ні те, що інша вагітна. Вони хотіли змінити своє життя. І вони почали це робити. Комбінований та класичний манікюр, різноманітні техніки нанесення гелевих та акрилових матеріалів на нігті – все дівчата опановують під керівництвом вже досвідчених майстрів. Як каже Наталі Городова, вона сама хотіла колись довести, що чогось може сама. Вона хотіла навчитися цього. А тепер у неї є власний салон та чимала кількість майстрів. І фактично дівчата після закінчення курсу та відпрацювання практичних навичок також зможуть працювати у неї. Так, поки що вони досить не впевнені, адже тримають подібний інструмент вперше. Та все це прийде з досвідом. Головне, що вони хочуть цього.

Організація хоче поширювати інформаційну кампанію для майстрів краси й в інших містах. На щастя, наразі вже звичним є формат відеоконференцій, де якраз і можна ділитися досвідом. Спільнота майстрів може допомогти із ситуацією з домашнім насиллям. А організація цьому посприяє. Фактично потрібні велике бажання та готовність. Менторством займеться саме "Територія успіху".

Допомагати жертвам домашнього насилля справді необхідно. Адже лише з допомогою можна буде відновитися та повернутися до звичного життя, без страху та нерозуміння, що робити далі. І дуже добре що існують такі організації. Адже так можна розуміти, що є надія на підтримку.

Мої відео