У КМДА назвали основне джерело забруднення київського повітря

У КМДА назвали основне джерело забруднення київського повітря
271384 ПЕРЕГЛЯДІВ

У КМДА оприлюднили список головних забруднювачів повітря у Києві, серед яких отримав першість автотранспорт. У повідомлені зазначалося, що 80% забруднення атмосфери у Києві спричиняють саме вихлопи автомобілів.

          Середньостатистичний киянин проводить у заторах 208 годин на рік. А максимальна кількість вихлопів реєструється саме у пікові години, з 7 до 9 зранку та з 17 до 19 ввечері, при цьому найнебезпечніше місце в цей час – це салон машини. Під час згоряння палива в атмосферу викидається велика кількість шкідливих речовин: сполуки азоту з киснем, чадний газ, летючі органічні з’єднання, оксиди вуглецю та тверді частинки, зокрема пил з гумових покришок, який осідає на одязі та шкірі. Вони можуть проникати у легені людини та загострювати респіраторні захворювання.

          Щорічно приблизно 9 мільйонів людей у світі передчасно вмирають від забруднення атмосфери, а мільярди інших, не маючи доступу до актуальної інформації про якість повітря, страждають від захворювань, спричинених станом навколишнього середовища. Забруднене повітря стає причиною ішемічних хвороби серця, інсультів, пневмонії, ракових та інших видів невірусних захворювань.

          «Київ - це мегаполіс, у якому традиційно нічого не змінюється. Джерела шкідливих викидів в атмосферу стаціонарні та пересувні. Стаціонарними джерелами є труби та котли різних підприємств. А пересувними джерелами є транспорт і всі об'єкти, що рухаються та викидають в атмосферу шкідливі речовини», – помітив Олександр Возний, начальник управління екології та природних ресурсів КМДА.

          До того ж у столиці немає видобувної та металургійної промисловості, проте індекс забруднення у Києві, частіше за все, перевищує норму у декілька разів. А 17 лютого Київ опинився у Топ 10 міст світу із найбруднішим повітрям, випередивши Ханой, Скоп'є та навіть Вухань. Про це стало відомо завдяки IQAir – компанії, яка в реальному часі вимірює стан забруднення у світі.

          Серед київських районів із найбруднішим повітрям отримали першість місця, які знаходяться поблизу перехресть та автомагістралей. Серед таких є Деміївська, Бесарабська, Харківська та Дарницька площі, проспект Соборності, бульвар Лесі Українки та Дружби народів. Найчистіше ж повітря зафіксовано поблизу Гідропарку, національного комплексу «Експоцентр України» та на проспекті Науки.

          У КМДА стурбовані станом навколишнього середовища та атмосфери, тому нещодавно у місті були встановлені 46 індикативних датчиків, які перевіряють, наскільки забруднене повітря та надсилають цю інформацію в управління екології та природних ресурсів.

          «Ми продовжуємо рухатися до повної прозорості в питаннях екології столиці. Вже сьогодні у киян є можливість у режимі реального часу слідкувати за якістю повітря завдяки автоматичній системі моніторингу на основі п’яти стаціонарних постів європейського зразка. 46 додаткових компактних датчиків дозволять отримати повну картину стану повітря у Києві», – відмітив Олександр Возний.

          До того ж стало відомо, що найближчим часом запланована інтеграція актуальної інформації про стан навколишнього середовища у додаток «Київ Цифровий». Таким чином кожен киянин зможе в реальному часі відстежувати стан повітря у столиці, та у його районі зокрема.

          Слід зазначити, що зараз Київ перебуває на 52 другому місці у рейтингу міст за якістю повітря та забруднення атмосфери, з індексом забруднення 37, при нормі в 50.

          КМДА робить усе можливе задля привернення уваги якомога більшої кількості людей до проблеми забруднення повітря у Києві та боротьби з нею. Завдяки цьому столиця у майбутньому може вийти на новий рівень екологічної стабільності.

Теги: Україна, Київ,КМДА,Екологія,Забруднення повітря,автотранспорт
Мої відео