Іноземні студенти обирають Україну за якісну освіту – результати опитування

Іноземні студенти обирають Україну за якісну освіту – результати опитування
104507 ПЕРЕГЛЯДІВ

Послугами вищої освіти в Україні користуються не тільки українці. Щороку кількість студентів із різних країн світу лише зростає. Дохід України від іноземних студентів за період їх навчання становить понад 3 мільярди доларів США.

Чому іноземні студенти навчаються в Україні? Майже 44% респондентів відповіли, що їх влаштовує якість навчання. Освітяни провели дослідження, метою якого було виявлення проблем, пов’язаних з інтеграцією іноземних студентів до закладів вищої освіти України. Презентація маркетингового дослідження відбулася за участю заступника Міністра освіти і науки Андрія Вітренка та директорки державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти» Олени Шаповалової.Дослідження проводилося із липня до серпня 2020 року Міністерством освіти і науки України спільно з Українським державним центром міжнародної освіти та Харківським національним економічним університетом імені Семена Кузнеця.

«Роль іноземних студентів дуже важлива в освітньому процесі кожного закладу освіти. Адже це не тільки престиж та інвестиції в економіку країни, а й обмін досвідом, розвиток конкурентоспроможних особистостей тощо. Тому маємо боротися за гарну репутацію: забезпечувати високу якість навчання та створювати комфортні умови для прибуття, навчання й дозвілля іноземних студентів», – зазначив Андрій Вітренко.

Результати дослідження враховані під час підготовки плану заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів на виконання Указу Президента Володимира Зеленського.Однією з причин здобуття вищої освіти в Україні для 40-60% респондентів була вартість навчання. 35% опитаних обрали українську освіту через легкість визнання диплома на батьківщині, а 42% – через бажання навчатися в одній із європейських країн.

Для подання документів на отримання запрошення на навчання 73,03% студентів скористалися послугами рекрутингових компаній, і лише 1,12% безпосередньо працювали із сайтом ЗВО, який обрали для навчання.Дізналися про навчання в Україні за порадою друзів – 50,7%, через приватну рекрутингову компанію – 30,7%, через сайт – 5,2%. Іноземці стикаються з великою кількістю перешкод: 72,3% мали проблеми з отриманням віз та інших дозвільних документів для прибуття до України, від 1 до 3 місяців витрачають на отримання візи на прибуття до України, витрачають від 500 до 1 тис. дол. США для підготовки документів із метою отримання візи, 50% опитаних хочуть, щоб зробили відповідні умови проживання в гуртожитках.

Для покращення умов навчання Український державний центр міжнародної освіти пропонує ряд заходів: спрощення й прискорення процедури отримання віз на навчання, збільшення консульських представництв у країнах, які мають зацікавленість в освітніх послугах українських ЗВО. Також, забезпечити вільний вибір мови навчання відповідно до можливості вищих навчальних закладів, створити на державному рівні Асоціацію випускників. Планують розширити спектр технічних освітніх можливостей.

Теги: Іноземці,українські вищі навчальні заклади,Вищі навчальні заклади,Опитування,Іноземні студенти,Якісна освіта,документи,віза, Україна,дослідження
Мої відео