Різке падіння цін на соняшникову олію, а за ним і на сам соняшник. Що тепер робитимуть виробники?

Різке падіння цін на соняшникову олію, а за ним і на сам соняшник. Що тепер робитимуть виробники?
164248 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом минулого тижня всі аналітики та робітники ринку спостерігали непередбачуване явище. На ринку різко почали падати ціни на соняшникову олію. Тепер вона коштує на 30-40 євро дешевше, ніж зазвичай. Внаслідок того, що вже немає такого великого попиту на соняшникову олію, зник попит і на сам соняшник.

Побачивши на собі такі невигідні умови торгу, виробники просто припинили продавати й те, й те. За даними, які зібрала група аналітиків з цього питання, після кожного падіння ціни, вони стають у 2-3 рази більшими, ніж були до цього. Зазвичай це провокується тим, що заводи купляють не дуже великий запас сировини. Через короткий час, вона закінчується, і виробники готові закупляти її за будь-яку вартість. Проте, закупивши велику кількість сировини, яка набагато дорожче, вони починають підіймати й ціни разом з тим.

Така сама ситуація нещодавно була й з пальмовою олією. Проте ринок сам сформував свою власну динаміку і наразі може виставляти той цінник, який вважає за потрібне. Але за останніми даними виявилось, що у попередньому сезоні Україна змогла збільшити експорт олії до інших країн на цілих 12%. Тож ми отримали додаткових 2,2 мільйона гривень. Але на цей сезон прогнози не такі втішні. Адже скоріше за все рівень експорту швидко впаде, та ми будемо вимушені продавати олію за більш низькою ціною. Але це лише прогнози. Подивимось, наскільки вони правдиві вже дуже скоро.

Мої відео