Хто вони, працівники місцевих центрів БВПД

Хто вони, працівники місцевих центрів БВПД
391003 ПЕРЕГЛЯДІВ

Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги створені 6 років тому. Начебто ще недавно були вперше відкриті двері для Валентини Петрівни з Донецька, яка не може отримати пенсію, Валерія, який не може повернути зарплату за час служби в АТО, Альони Іванівні, яка потерпає від насильства з боку чоловіка, тим, кому потрібна правова допомога, аби захистити та відновити свої порушені права.

Для того, щоб кожний міг реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу були створені місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі - місцеві центри).

Хто вони, працівники місцевих центрів?
У Донецькій та Запорізькій областях працює 5 місцевих центрів: у Бердянську, Запоріжжі, Краматорську, Маріуполі та Мелітополі. Станом на 30.06.2021 року працюють 63 працівника, з них 49 – юристи, інші забезпечують вчасне покриття рахунків, виплату заробітної плати працівникам та оплату послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.
Близько 12% працівників - є адвокатами, 14% працюють з початку існування місцевих центрів. За гендерним розподілом 73% юристок та 27% юристів. Фахівці та фахівчині місцевих центрів в постійному пошуку нових знань. Адже, юрист чи адвокат це не тільки людина, яка знає закони, це людина яка не осудить, вислухає, зрозуміє та підтримає.
«Історії людей різні, але їх об’єднує одне – кожна з них насичена тяжкими життєвими історіями, про які важко розповідати незнайомій людині. Саме тому, наше першочергове завдання налагодити довірливі стосунки з людиною, яка до нас звертається» - зазначила юристка Краматорського місцевого центру, Майя Залізняк.

Для кого працюють місцеві центри?
Кожен може звернутися за правовою консультацією чи роз’ясненням, юристи охоче допоможуть скласти документ не процесуального характеру, наприклад скаргу на дії органів державної або місцевої влади, запит до організації або звернення до установи.
Також, в місцевих центрах можна скласти позовну заяву, або інший процесуальний документ та звернутись за представництвом в суді. Для отримання цих послуг потрібно належати до однієї з категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу: громадяни з незначним доходом, ВПО, АТО, діти, землевласники та багато інших. Ознайомитись з повним переліком осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу можна за посиланням bit.ly/3hngiAT.
Слід завітати на правопросвітницький захід, щоб дізнатись про останні зміни у законодавстві, механізми та способи захисту свої прав та про можливості гарантовані державою. Майже кожного дня юристи місцевих центрів проводять лекції, семінари та зустрічі з клієнтами в усіх куточках регіонів. На правопросвітницьких заходах можна підвищити свою обізнаність у сфері права, отримати корисні поради, знайти шляхи вирішення правового питання та навіть отримати індивідуальну консультацію з юристом, інакше кажучи, вирішити своє правове питання тут і зараз.

«Правопросвітницькі заходи важлива і невід’ємна частина нашої повсякденної роботи. Організовуючи заходи ми завжди намагаємося зробити їх корисними та цікавими, відшукати для кожної аудиторії свій підхід. Ми й самі отримуємо задоволення, коли проводимо такі заходи» - поділилась юристка Мелітопольського місцевого центру, Інна Єлісєєва.

За перші 6 місяців 2021 року фахівці організували та провели понад 450 правопросвітницьких заходів, які відвідали майже 7000 осіб.
Така зацікавленість людей до правової обізнаності не може не тішити, оскільки для багатьох українців система БПД нерідко стає останньою надією на відновлення справедливості. Адже, багато людей звертаються до місцевих центрів, відчувши байдужість, формалізм та бюрократичне ставлення до себе.
Завдяки роботі місцевих центрів, люди знають, що порушені права треба відновлювати, а працівники місцевих центрів в цьому їм допомагають!

Мої відео