Чергове засідання щодо справи “Межигір’я” зірвано адвокатами Януковича. Що це за справа?

Чергове засідання щодо справи “Межигір’я” зірвано адвокатами Януковича. Що це за справа?
352078 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після втечі колишнього президента України Віктора Януковича ГПУ (Генеральна прокуратура України) почала розслідування щодо колишнього президента та його найближчого оточення. З 2014 ГПУ розслідували цю справу, проте припинили свою роботу в грудні 2019. Тоді за справу взялось НАБУ (Національне антикорупційне бюро України) разом з САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура). 29 грудня 2021 року організації завершили розслідування за підозрою експрезидента України та його сина у заволодінні резиденцією "Межигір'я" шляхом зловживання своїм службовим становищем.   

 

Дії експрезидента-втікача кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 (Привласнення чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах), ч. 3 ст. 209 (Легалізація або відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великому розмірі), ч. 5 ст. 368 КК України (Незаконне збагачення), його сина — за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (Легалізація або відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України, - повідомляють детективи НАБУ. 

 

Того ж дня стороні захисту відкрили матеріали кримінального впровадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до Вищого антикорупційного суду. 

 

За даними розслідування, в період з 2003 по 2013 Янукович заволодів земельною ділянкою у 104,61 га будівлями, спорудами та іншим майном комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" урочища "Межигір’я", а також будинком №123-а по вулиці Межигірській у селі Нові Петрівці. Вказані об’єкти за рішенням суду передали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. 

 

В листопаді 2022 року НАБУ завершило розслідування справи “Межигір’я” та оприлюднило повістки про виклик обох Януковичів. Керуючись положення ст.ст. 42, 133, 135 КПК України Віктору та Олександру потрібно було з’явитись 6 грудня 2022 року у будівлі НАБУ, для проведення процесуальних дій, пов’язаних з врученням прокурором обвинувальних актів Віктору та Олександру Януковичам у рамках кримінального провадження № 42015000000002833, яке розслідувалося з 2014 року. 

 

Роль Олександра в цій справі була така: він організовував створення та придбання суб’єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі. Про це повідомили правоохоронці. 

 

Також в документі зазначено поточне місце проживання підозрюваних: Віктор Янукович – у Ростові-на-Дону, Олександр Янукович – у Санкт-Петербурзі. 

 

У жовтні 2021 року детективу НАБУ довелось зупинити розслідування через те, що Януковичі переховувались від слідства та їхнє справжнє місце проживання невідоме. Проте суд скасував постанову НАБУ. Тоді дозволили заочне досудове розслідування стосовно Януковичів. 

 

28 грудня 2022 року адвокати Януковичів зірвали засідання щодо справи “Межигір’я”.Вищий антикорупційний суд проводив слухання щодо привласнення резиденції "Межигір'я", де обвинуваченими є Віктор Янукович та його син Олександр. 

 

Минулого разу адвокати також не дали провести підготовче засідання, оскільки ні Тесленко, ні Сініченко не прибули на засідання. Цього разу був відсутній Тесленко, посилаючись на те, що людина взяла відпустку та забронювала апартаменти з 19 грудня до 16 січня. У підсумку суд залучив для захисту Олександра Януковича адвоката із Центру безоплатної правової допомоги. 

 

Наступне засідання відбудеться 3 січня, але є ризик, що й цього разу засідання зірветься. У адвоката Сініченка, який захищає Януковича-старшого, 31 грудня закінчуються повноваження. Адвокатське об'єднання AVER LEX, яке раніше забезпечувало юридичний захист Віктора Януковича теж робили все можливе, щоб затягнути передачу справи до ВАКС. 

 

Нагадаємо, що у разі визнання вини Януковичам загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Теги: Віктор Янукович,Межигір'я,Екс-президент України ,Екс-президент
Мої відео